Автомобилен детайлинг

Arc_ecopod8-jpg_articleId_5-2.jpg Уважаеми Приятели,

Независимо дали карате автомобил, излязъл от салона на последното автомобилно изложение или пък такъв, който е на границата да премине в категорията на ретро-автомобилите – първото впечатление за вашата кола е винаги в нейния външен вид. Добре поддържаният автомобил е радост за сетивата на всички и същевременно покачва неимоверно авторитета на своя собственик.

По света за поддържането на автомобилите работят цели индустрии, а науката по поддържането на екстериора и интериора на автомобила се нарича „детайлинг” (detailing). Макар на пръв поглед да изглежда лесно, в действителност едно измиване отвътре и отвън на автомобила в повечето случаи не е достатъчно. За възстановяването на добрия вид на една кола са необходими както специални препарати, така и специфично оборудване.

В основни линии съществува „детайлинг” на екстериора и „детайлинг” на интериора.
Детайлингът на екстериора включва всички външни елементи на автомобила, които се обработват по подходящ начин, като се започне от купето, гумите, хромираните елементи, фаровете и пластмасата. Купето, след щателно измиване се пастира, полира и запечатва с подходящите препарати. Стъклата също се полират. Всички гумени и пластмасови елементи се обработват и запечатват, същото се отнася и за хромираните детайли. Джантите и гумите се почистват и излъскват.

Особено внимание се отделя на фаровете и стоповете, които при новите модели обикновено са изработени от поликарбонат и с времето помътняват. Затова фаровете се свалят и се извършва, така нареченото, полиране с различни материали. От това доколко добре е извършено полирането зависи и дълготрайността на кристалния ефект на фаровете.

До тук получихме един подновен вариант на нашия автомобил отвън, но това не е всичко - за комфорта в автомобила от основно значение е чистотата на интериора вътре в него. С тази задача се занимава детайлингът на интериора. Той включва в себе си почистването на тапицерията на автомобила с подходящи препарати. За предпочитане е да се извършва полусухо изпиране на авто-тапицерии, седалки, врати, под, таван и багажник.

В детайлинга на интериора влиза и почистване, възстановяване и запечатване на арматурно табло, конзоли, пластмасови и гумени елементи, както и такива от кожа, дърво, винил и др.

За един добре изглеждащ автомобил са необходими малко усилия и средства, но резултатът си заслужава, защото автомобилът е като огледало на собственика си – така, че помислете си Вие в какво се оглеждате...

Публикувано на: г.


Автомобилен детайлинг

Вашите коментари

Няма въведени коментари коментари.

Популярни категории