Как правилно да мием автомобила си?

Arc_ishine-31_0_4-jpg_articleId_67-1.jpg

Всеки автомобил се нуждае периодично от почистване и измиване

От правилното миене на кола до голяма степен зависи запазването и консервирането на купето и неговото покритие. Използването на агресивни препарати, неправилна технология и неподходящи помощни средства често водят до надраскване на покритието, помътняване на фаровете, появата на петна и корозия върху купето. Затова е важно всяко измиване на кола да се извършва в съответствие с изискванията на производителя и с щадящ, качествен препарат за миене на кола по правилната технология.

Видове автомобилно измиване

Измиването на автомобила може да се извърши на автомивка, безконтактно и ръчно.

 • Автомивките са два вида: лазерни и четкови.
  • Лазерните автомивки измиват автомобила само с насочени струи вода без допир на четки до автомобила. Това измиване е много щадящо за автомобила и запазва лаковото покритие.
  • При автомивките с четки, измиването се извършва с бързо въртящи се четки. Този метод е по-ефективен като измиване, но по-малко щадящ.
 • Безконтактно миeне се извършва със специален препарат за беконтактно миене и пароструйка. Най-правилното е двуфазното измиване като:
  • Първоначално се сваля основната мръсотия със силна струя вода. По-правилно е преди изпръскването сухият автомобил да се покрие с пяна, да се изчака няколко минути и мръсотията да се отмие с вода с ниско налягане, а след това със силна струя вода.
  • Следва безконтактно миене с препарат, след което автомобилът се подсушава с микрофибърни кърпи.Безконтактното миене се смята по щадящо за автомобила, защото повърхностите не се драскат, но при ръчното подсушаване все пак е възможно. Същевременно безконтактното миене не може да обере напълно наслоената прах и песъчинки и при подсушаване се получават леки надрасквания и пукнатини.
  • Хубаво е след безконтактното измиване да се използва препарат за ръчно измиване като автомобилът се покрива с пяна, която се сваля с гъба. Така се почиства изцяло натрупаният прах и мръсотия. Препаратът за ръчно измиване съдържа лубрикант, което улеснява движението на гъбата по повърхностите. След това автомобилът се изпръсква с вода и подсушава с кърпа.

  Предимствата на безконтактното миене са в измиването и на трудно достъпните места по купето, по-малко мехични въздействия и щадящо действие върху купето при използването на подходящи продукти и спазване на технологията.

  Основен недостатък е във вредната алкална среда, която потъмнява хромираните повърхности и фаровете. Когато се подсушава с неподходящи или мръсни кърпи купето често се надрасква.

 • При ръчното измиване може да се използва пароструйка или кофи грид гард, които са със специална решетка на дъното. Използват се препарат за ръчно измиване и специални гъби или ръкавици за измиване. Съществуват качествени продукти за измиване с добавки на восък, хидрофобни препарати и антистатици които измиват и полират автомобила като автомобилен шампоан с восък Feral. Задължително както при другите измивания е подсушаването с микрофибърна кърпа.

Какво е обезмасляване на купето?

Ефект от обезмасляването винаги има. Автомобилът се почиства със специални препарати от маслени петна, битумни налепи и следи от реагенти, с които се обработва пътното покритие. Особено полезно е при движение по пътища в ремонт, а също и през зимата, когато автомобилът се покрива със засъхнала кал, мръсотия и агресивни реагенти. Препоръчва се през зимата купето да се обезмаслява поне веднъж месечно, през лятото на два или три месеца според необходимостта.

Обезмасляването се извършва със специални обезмаслители с пулвелизатор. Тази процедура винаги предшества други обработки по купето на автомобила.

Какво е антидъжд ефект?

Антидъжд ефекта се появява когато при попадане на вода върху предното стъкло, капките отскачат от стъклото и се издухват от насрещния вятър. Така не се създава водна пелена и загуба на видимост от водача. Съставът на антидъжд nanoprotech препаратите е смес от силикони и полимери с органични разтворители. След нанасянето им на стъклото се образува хидрофобен филм. Те се нанасят под формата на спрей или напоени с препарат гъби.

Преди нанасяне на спрей антидъжд стъклото трябва да се обезмасли. Препаратът е подходящ за предното и странични стъкла, а също за фаровете и страничните огледала. В зависимост от качеството на препарата срокът на действие е от две седмици до шест месеца.

Какво е покритие с восък?

Извършва се с цел консервация и защита на купето. Покритието, наричано още вакса за кола се нанася след измиване и обезмасляване на автомобила. Восъкът запълва микропорите и цепнатините по лаковото покритие. Мръсотията остава на повърхността и лесно се измива от купето.

Съществуват няколко вида восък:студен, полимерен, твърд и синтетичен.

 • Студеният восък действа до следващото измиване, което не консервира купето, но покритието способства за по-бързо изсъхване и дава блясък.
 • Твърдият восък може да е натурален, добиван от палмови листа или тефлоново покритие в състава, на което има натурален восък. Нанася се ръчно като се внимава да не се образуват ивици и да не попада върху пластмасови елементи, защото побеляват. Добре се разнася, скрива малки драскотини и придава блясък. Препоръчва се твърд восъкда се използва през лятото.
 • Полимерният восък се разпръсква върху мокро купе, след което се измива и изсушава. Добър е само за профилактика. Дава хубав блясък, има водоотблъскващи свойства, но слаба консервация. Покритието е ефективно около месец.
 • Синтетичният восък е известен още като нано кварцово покритие, нано течно стъкло, нано комплекс за възстановяване на цвета и други. Съставът на синтетичния восък е подобен на керамичните покрития като основната активна съставка е силициев диоксид. Нанася се лесно с няколко спрея върху чисто сухо купе, разнася се с микрофибърна кърпа и се полира с втора кърпа. Ефектът е дълбок блясък, добър хидрофобен ефект, заздравяване на лаковото покритие и няма проблем с пластмасовите детайли. Такива продукти са: бърза вакса на Motip, спрей за полиране Renox Polish и други.

Как се извършва почистване с глина?

Това е механично почистване на купето. Използва се преди полиране и нанасяне на защитно покритие, а също в случаите когато обезмасляването не е качествено като при налепи от битум, метален прах или износени спирачни накладки. Обработват се само замърсените участъци.

Процесът на работа е прост, но изисква определени умения. Първо трябва да глината да се омеси като пластилин. Работи се на мокро купе и благодарение на лекия абразив, глината сваля от покритието всички налепи и мръсотията остава в нея. За почистването е достатъчно леко да плъзнете глината по замърсения участък като се внимава да не останат ивици върху купето.

Защо се прави почерняне на гумите?

С течение на времето гумата остарява и посивява. Почерняването възвръща наситения черен цвят на гумите. За целта се използват препарати на основата на глицерин и силикон като спрей за полиране на гуми. Те придават на гумите гланцово или матово покритие. Ефектът е кумулативен, защото каучукът абсорбира препарата и се овлажнява. Освен подобрения външен вид покритието способства за по-бавното замърсяване на гумите и донякъде ги предпазва от вредното влияние на околната среда като ги защитава от изсъхване и напукване.

Когато това се прави на автомобила, то се обработват само външните странични повърхности на гумата, но по-ефективно е такава обработка да се извършва при свалянето на гумите преди сезонната им смяна и тяхната консервация.

Защо трябва да се почистват джантите?

В процеса на експлоатация върху джантите се наслояват битум, реагенти, прах от накладките и пътна мръсотия, които се превръщат в трудно отстраняващ се налеп, който става причина за образуване на корозия. Това може да предизвика биене при движение на колелата. За отстраняване на налепите се използва специален препарат за почистване на джанти. Добре е всеки препарат за джанти да е с неутрално pH за да е безопасно за всички видове джанти като алуминиеви, хромови, от анодизирани сплави и същевременно да не уврежда купето.

Почистването на джантите може да се извършва както на колата, така и при свалени колела. При редовно почистване на място, е възможно да не се наложи почистване със сваляне.

Какво трябва да се спазва при миене на автомобила?

 • Не трябва да се мие автомобил с топло купе. То трябва да е изстинало, защото при намокряне може да възникнат химични реакции, довеждащи до корозия.
 • Не се мие със силна струя купето на автомобил, на което е положен авто кит наскоро.
 • Освен това не се препоръчва безконтактно миене поне три месеца след боядисване или на нов автомобил.
 • Не използвайте специални миещи средства по-често от два пъти месечно, за да не се повреди боята на купето.
 • Избягвайте попадане на вода в салона, върху двигателя, кабелите и в ключалките.
 • Миенето на автомобила през зимата трябва да се извършва в закрито помещение.
 • Използвайте препоръчани от производителя на вашия автомобил миещи средства, за да се запази добре боята на автомобила.

За да запазите добрия външен вид на автомобила и да не се образува корозия и разрушаване, купето трябва да се поддържа чисто и защитено. Периодичното почистване и консервация до голяма степен ще ви спестят по-големи ремонти по купето и подмяната на прагове, вежди на калници и джанти.

Публикувано на: г.


Как правилно да мием автомобила си?

Вашите коментари

Няма въведени коментари коментари.

Популярни категории