Новите полезни автомобилни електронни системи

Arc_unnamed-jpg_articleId_70-1.jpg

Съвременните автомобили не са просто средство за придвижване. Те са оборудвани с различни устройства, които правят пътуването приятно и комфортно, както за водача, така и за пътниците.

Всяка година на пазара за автоелектроника се появяват нови устройства, които подпомагат шофирането и правят пътуването ни по-приятно. Ето и някои нови модели и функции появили се през последната година.

Видеорегистратори за автомобили с нови фукции

С най-добрите видеорегистратори можете да се свържете от автомобила си навсякъде, както и да установите местоположението си на картата във всеки един момент. Това е възможно благодарение на наличието на постоянен интернет достъп и съхранението на записи в облачната услуга.

Основното е, че такъв видеорегистратор се превръща в допълнителна система за сигурност, способна например да ви уведомява за задействането на датчик за удар и произтичащото след това, като ви дава възможност при необходимост да реагирате навреме. Възможно е при засичане на движение в обсега на една камера за кола тя да сигнализира, а също да се преглеждат записите от облачното пространство.

Всички съвременни автомобилни камери имат speedcam - GPS информатор. Той предупреждава за наличието на контролни камери по пътя, които засичат нарушения. Най-добрите видеорегистратори са комбинираните, които имат регистратор, GPS информатор и радар детектор. Освен това те са снабдени с Wi-Fi модул за предаване на данните към смартфон или лаптоп.

Предлагат се и видеорегистратори с функция ADAS, която е система за сигурност. През камерата на видеорегистратора тази adas система следи за напускане на лентата по маркировката и околните превозни средства и сигнализира при опасност.

Безжично зарядно

Когато се появиха смартфони с възможност за безжично зареждане, не беше много ясно за какво може да бъде полезно това. Днес в автомобилите това е полезна вещ.

Не случайно в новите автомобили е предвидено устройство за безжично зареждане на смартфони. Но това е за последните няколко години, за по-старите модели автомобили се предлагат поставки за телефон с вградено безжично зарядно за кола. Това устройство е особено полезно при използването на смартфона като навигатор.

Закрепването на смартфона към устройството е със странични държачи или с магнит. При Айфоните 12то поколение такъв магнит има вграден в корпуса.

При всички случаи при закупуването на безжично зарядно за телефон, то трябва да е съобразено с ползвания смартфон.

Навигация

Въпреки, че в последните години тези устройства губят своята актуалност, поради приложенията в смартфоните, все пак много водачи ги предпочитат. Последните навигационни системи сензорен цветен дисплей. Съвременната навигация за кола съдържа освен карти с маршрути и информация за наличието на камери на КАТ. Имат възможност за добавяне на нови карти и съхранение на любими маршрути.

Повечето навигации се включват в запалката на автомобила и имат удобна стойка. Когато се актуализират често те много точно показват маршрута, определят координатите и скоростта на движение. Освен това притежават удобен и разбираем интерфейс, разполагат с аудио плеър и радио.

Радар детектор

Радарният детектор предупреждава за камери, които снимат и записват нарушения като превишена скорост и други. Повечето устройства имат обзор от 360 градуса и няколко режима на работа: градски, трасе и автоматичен. Режимите могат да се избират и при наличието на камери всеки антирадар оповестява гласово или на дисплей.

Новите модели детектори за радари са със защита от откриване и работят при широк температурен диапазон. Обикновено се зареждат в запалката и може да се прикрепят към определено място.

Wi-Fi рутер

Wi-Fi рутер за кола е една необходима вещ, особено когато се работи в движение. Съвременните рутери са с малки размери и работят със SIM карти на мобилен оператор. Тези рутери издържат до няколко часа със собствени батерии без зареждане и имат малък обхват на действие, но това за автомобила е напълно достатъчно.

Снабдени са с карта памет, на която могат да се съхраняват файлове с документи, музика и филми.

Система за контрол на слепите зони

Такова устройство е съставено от блок за обработка на данните, няколко сензора, високоговорител и светодиодни индикатори. Сензорите се разполагат под задната броня, звуковият сигнал и индикаторите се монтират в салона.

Системата за контрол на слепите зони (партроник) се характеризира с висока чувствителност и точност. Тя предупреждава водача със звуков или светлинен сигнал за опасност, намираща се в невидимата за огледалата зона като наличието на друг автомобил, пешеходец или предмет.

При включване на пътепоказател и завиване, системата анализира лентата за предмети. Обикновено устройството идва с инструкция за монтаж и може да се монтира самостоятелно.

Hand free устройство

Позволява на водача да говори по мобилен телефон по време на шофиране. Устройството се свързва със смартфона посредством Bluetooth. Работи на батерия, която трябва периодично да се зарежда. Освен това може да възпроизвежда музикални файлове с карта памет. Полезно е за автомобили, които нямат фукция свободни ръце на компютъра си.

В Авто Бим БГ ви предлагаме съвременна автомобилна електроника, която е с добро качество на утвърдени производители.

Публикувано на: г.


Новите полезни автомобилни електронни системи

Вашите коментари

Няма въведени коментари коментари.

Популярни категории