Авточасти - какво е това или какво ни очаква след покупка на автомобил

Arc_IMG_1160-JPG_articleId_16-1.jpg

Какво са това авточасти и как да изберем подходящата за нашият автомобил?

Независимо дали сте си закупили нов автомобил от магазина или употребяван пред вас неизменно ще стои въпросът с неговото обслужване и ремонт. Автомобилът е една сложна система от възли и агрегати, които трябва да работят в синхрон. И тук на помощ идват авточастите. Те са основна необходимост при експлоатацията, техническото обслужване и ремонта на един автомобил.

Различните марки автомобили можете да погледнете в нашият Каталог за авточасти.

Защо ни е необходимо техническо обслужване на автомобила?

Още със закупуването на нов автомобил вие получавате гаранционна книжка със задължителните гаранционни прегледи на автомобила на определен пробег. Това е важно, не защото ще си изгубите гаранцията ако не ги извършвате - необходимо e за правилната и надеждна работа на вашия автомобил. И колкото по-стар е един автомобил, толкова необходимостта от обслужване и ремонт e по-голяма:

 • Това гарантира нашата безопасност при пътуване, както и безопасността на другите участници в движението.
 • Обслужването подсигурява добра и безаварийна работа на автомобила.
 • Удължава експлоатационния срок на системите и възлите и като цяло на автомобила.
 • Всичко това ни спестява пари и време

За доброто обслужване на автомобила основна роля играят консумативите

Те се състоят от различни течности, масла, филтри и други като:

 • Антифриз - това е течността на охладителната система на автомобила. Най-важното е да следите температурата на замръзването му и количеството в радиатора. Сменя се на около пет години, ако не са извършвани ремонти.
 • Масла - двигателно масло, трансмисионно масло, масло скоростна кутия, диференциално масло и масло кормилна кутия - всички тези масла са различни по състав и вискозитет и са съобразени с работата на съответния възел. За различните марки и модели автомобили производителите препоръчват различни масла и е добре при подмяна да се съобразим с тях. Маслата се сменят на определен пробег, посочен от завода производител на маслото.
 • Спирачна течност - много важна за правилното функциониране на всяка спирачна система. Сменя се на около две години.
 • Течност за чистачки - предлага се зимна течност за чистачки и лятна течност за чистачки.
 • Филтри - в автомобила това са маслен филтър, горивен филтър, въздушен филтър, хидравличен филтър и филтри купе. По правило масленият филтър се сменя задължително при смяна на маслото, а всички останали на определен пробег.
 • Добавки - добавките за гориво са все по-често използвани в автомобилите. Други добавки са почистващи, възстановяващи, за спиране на течове и за повишаване на октановото и цетаново число на горивото. Предлагат се добвка за масло, добавка за бензин, добавка за дизел, добавка за двигател, добавка за скорости, добавка за спиране на теч и много други.
 • Резервни части

  Те са също много важни за експлоатацията на автомобила, защото колкото и внимателно и без произшествия да шофирате вашия автомобил се амортизира. Или с други думи - различните части в него се износват и имат нужда от подмяна. Освен това има авточасти, които се подменят на определен пробег като ангренажен ремък и пистов ремък.

  В предвид на условията на работа има резервни части, които се износват по-бързо и се сменят по-често от други. Това са спирачни накладки, акумулатор, автомобилни гуми, накрайници, шарнири, амортисьори и др.

  Подменят се също запалителни свещи, лампи за фарове и мигачи. Възможно е да ви се наложи и ремонт на полуоски, на двигател, кормилно управление, спирачна система: подмяна на спирачни дискове, спирачен цилиндър, спирачни маркучи.

  При пътнотранспортно произшествие или при по-стар автомобил е възможно да се наложи подмяната на някои части по купето на автомобила като предна броня или задна такава, предна решетка, калници, прагове, врати, автостъкла и други. В тези случаи е добре да използвате оригинални авточасти, защото те пасват перфектно към автомобила и се монтират по-лесно.

  Има и една категория авточасти, без които автомобилът може да се експлоатира, но са от решаващо значение за по-добрата му работа и по-дългия експлоатационен срок. Това са:

  • Кори под двигател - те предпазват двигателя и най-вече картера отразлични замърсявания и летящи изпод гумите предмети, кал и вода. Могат да бъдат метални кори под двигател и такива, изработени от различни пласмаси.
  • Подкалници - предпазват купето и калниците от замърсяване и корозия
  • Стелки за купе и стелки за багажник - предпазват пода на купето от замърсяване и корозия и създават уют в автомобила
  • Ветробрани - създават комфорт при пътуване и придават индивидуалност на автомобила.

  Разбира се съществуват и много други допълнения за автомобила като вериги за сняг, парктроник, централно заключване, автоаларма, навигация, камери, допълнителни огледала, фарове и т.н.

  Всички изброени авточасти и много други при необходимост може да намерите в Авто Бим БГ онлайн или в нашитe магазини на място на приемлива цена и с добро качество.

pinterest

Публикувано на: г.


Авточасти - какво е това или какво ни очаква след покупка на автомобил

Вашите коментари

Няма въведени коментари коментари.