Зарядни за акумулатор - Акумулатори и аксесоари

Необходимо ли е зарядно за акумулатор?


Зарядно за акумулатор e електрическо устройство, нужно да възстанови ниският капацитет и напрежение в акумулаторната батерия.


Зареждане на акумулатор със зарядно устройство за акумулатор е наложително в определен момент, независимо колко добър е и колко правилнае експлоатацията му. Той се
зарежда от генератор или алтернатор по време на движение на автомобила.


Напрежението, което се подава към батерията се регулира от реле - регулатор. То е монтирано на генератора с цел да ограничава напрежението подавано към акумулатора. Това напрежение е 14,1 V и е достатъчно за нормалната работа на акумулатор. Напрежението на напълно зареден акумулатор е 14,5 V. Тази разлика в напрежението няма как да се компенсира от генератора, за това е добре периодично батерията да се дозарежда.


Ползването на зарядно устройство е необходимо и при дълъг престой на автомобила без движение, при дълбок разряд, особено при зимни условия и т.н.
Какво зарядно за акумулатор да изберем?

Това зависи от акумулаторната батерия на автомобила. Устройствата се характеризират спрямо силата на тока, която подават към отделните акумулатори (akumulatori) за час и напрежението по предназначение - 12 V за автомобили, 6 V за мотори и 24V за камиони. Така, че най-важното е да знаете капацитета и напрежението на вашия акумулатор. При закупуване на зарядно за акумулатор на кола трябва да се съобразите с един основен параметър - изходящата сила на тока. Минималната стойност на този показател трябва да е 10% от капацитета на вашия акумулатор. Добре е да изберете устройство с малко по-голям ток, така че зарядното да не работи на предела на възможностите си - по този начин ще удължите живота му.


Също необходимо е да знаете какъв е видът на батерията: обслужваема или необслужваема, оловно кисела, AGM, гелова, калциева или друг вид.


На някои зарядни устройства има режим на зареждане Boost. Това е режим, който позволява зареждане на акумулатора с по-висока големина на тока, при който процесът значително се ускорява и времето за зареждане се съкращава. Но такъв режим на зареждане уврежда батерията и е добре да се използва само при необходимост.


Съществено при избора на зарядно устройство е и наличието на различни защити. Най-важните са защита от неправилно подвързване на клемите и защита от прегряване.


Какви видове зярядни за акумулатори има?


 • Трансформаторно - това е старото добре познато зарядно. Устройството му е просто, състоящо се от трансформатор и токоизправител. Подава ток с постоянно напрежение 14,5V. При него трябва ръчна настройка и непрекъснат контрол, защото при кипене на акумулатора се разрушават пластините.


  Не е подходящ за гелови акумулатори и AGM акумулатори, защото напрежението е високо в крайната фаза на зареждането. При геловите батерии това води до отделянето на електролита от активната маса на пластините и намаляване на площта на контакт на елекролита с плочата. Процеса е необратим и това постепенно ще унищожи вашия акумулатор.


  Подобно е и при AGM акумулаторите. Високото напрежение предизвиква кипене на електролита и отделените частици киселина и водород не могат да бъдат абсорбирани от стъкловлакната.


  Недостатък на тези устройства е и ниският коефициент на полезно действие, големите размери и теглото. Предимство е тяхната надеждност.


 • Импулсно зарядно за акумулатор - при него настройките при зареждане се извършват автоматично, затова се нарича още автоматично зарядно за акумулатор.То само определя вида на батерията, нивото на разреждане и задава необходимите параметри за възстановяването и.


  Има по-висок к.п.д., тъй като захранващият блок е изграден на базата на трансформатора, а не на диодни мостове. Поради тази причина това зарядно има по-малко тегло и габаритни размери. Не се налага контрол на процеса, защото не може да доведе до презареждане. Препоръчва се за зареждане на необслужваем акумулатор, също като зарядно за тягов акумулатор.


  Съвременните импулсни зарядни за акумулатори имат защита от късо съединение. Повечето от тях имат функция за поддържане на заряда, която се включва автоматично след приключване на зареждането на батерията.


 • Електронно зарядно за акумулатор - програмируемо, затова се нарича още интелигентно зарядно за акумулатор. При него може да се задават параметри като: време, алгоритъм, температура и други. Недостатък е, че са разчетени по средни стойности на силата на тока. Такова устройство се нарича зарядно за акумулатор с регулиране на тока

  .

 • Пусково зарядно устройство - подсигурява пуска на двигателя, когато акумулаторът е изтощен и го зарежда при нужда. Особено удачно, когато имате гараж и наличие на електричество.


  Съществува и само пусково устройство. То подава достатъчно силен ток за запалването на двигателя, но не зарежда акумулатора.Колко често да зареждаме акумулатора?

През сезоните, когато температурата е над 0 градуса Целзий обикновено няма проблем с работата на акумулатора. Такъв възниква при падането на температурите под нулата. Тогава капацитета на акумулатора пада от 1,5 до 2 пъти. Освен това за запалването на двигателя през зимата трябва и по-голям пусков на ток, защото вискозитета на маслото в картера е по-голям и за стартера е по-трудно да завърти коляновия вал. Като добавим и подгряването на стъклата, огледалата, седалките и други, то натоварването на акумулатора значително се увеличава. При тези условия акумулаторът в повечето случаи не успява да се зареди достатъчно. Затова зареждайте акумулатора със зарядно устройство веднъж годишно в топлите месеци и преди настъпване на минусовите температури, а след това при необходимост.


Как се зарежда акумулатор?


 • Преди зареждане трябва да се свали акумулатора от автомобила ( или да се откачи от клемите) и да се почисти от замърсявания. При разлив на киселина, същата се почиства с разтвор на сода и вода. При обслужваеми акумулатори пробките на клетките се свалят, защото при процеса се отделят газове. Проверява се и нивото на електролита и при нужда се долива дестилирана вода.

 • Трябва да се знае вида на акумулатора и дали използваното зарядно устройство е подходящо за такъв вид. Ако акумулаторът е с течен електролит на практика всяко устройство може да свърши работа. При AGM, геловите и калциевите, както и при всички необслужваеми акумулатори е необходимо импулсно зарядно.

 • Свързва се акумулатора към зарядното. Тук се внимава за полярността. На акумулатора полюсите са обозначени със знак плюс (+) и минус (-).
  По същия начин са обозначени и на зарядното. И съответно плюс с плюс и минус с минус - в тази последователност ( първо +, после -)

 • Определя се големината на зарядния ток, който е не повече от 10% от капацитета на акумулатора. Проверява се напрежението - за леки автомобили 12V.

 • При самото зареждане отделящите се пари са взривоопасни, затова зареждането трябва да се извършва в големи и проветриви помещения.

 • След това се включва зарядното. Ако е трансформаторно е добре да се следи за повишаване на температурата и кипене. Ако това се случи незабавно
  зарядното се изключва до изстиване на акумулатора. Такова кипене, както и презареждане на батерията води до сулфатизация на акумулатора.


Колко време се зарежда акумулатор?

Времето за зареждане на акумулатор зависи от това доколко е разреден акумулатора. Ако използвате импулсно зарядно то само си отчита степента на разреждане и необходимото време за зареждане. По- добре е зареждането с по-малък ток за по-дълго време.


При превишаване на подавания ток се получава сулфатизация на плочите на акумулатора, което довежда до повреждането му. Така, че подаването на ток под 10% от капацитета за по-дълго време е оптималния вариант, който ще съхрани акумулаторната батерия. Като в последните два часа е добре големината на подавания ток да се намали наполовина.


Къде да закупим качествено зарядно за акумулатор?

Едно от най-търсените на пазара е немско зарядно за акумулатор като: зарядно за акумулатор Bosch, зарядно за акумулатор Einhell и други.


В Авто Бим БГ ви предлагаме импулсни и портативни зарядни, зарядни станции и пускови устройства на различни производители от ЕС, сред които зарядно за акумулатор Bosch, AEG, E-mark, Banner, Starline и др., изработени по последни технологии и съобразени с изискванията на пазара. Предлагаме също портативни зарядни за зареждане на акумулатора без свалянето му от автомобила.


На сайта ни ще намерите описание на устройствата, както и зарядно за акумулатор цена и производител.


Най-доброто зарядно за акумулатор е това, което най-добре отговаря на характеристиките на конкретния акумулатор като удължи максимално ресурса и улесни експлоатацията му.

Прочети повече
* Търсене само в тази категория. Моля, въведете 3 или повече символа и изберете опция от падащото меню.

Зареждане...
Продуктов № 41988
-18%Зарядно за акумулатор BOSCH C3 6V/12V 0.8/3.8A
109,69 лв.89.89 лв.(-18%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 47911
Зарядно за акумулатор 6A 12V
33 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 41977
-12%Зарядно за акумулатор 12V/24V
113,52 лв.99.9 лв.(-12%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 51892
Зарядно за акумулатор 4A 12V
35 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 48545
Зарядно за акумулатор 12A 6V/12V
99 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 69262
Зарядно за акумулатор 12V 4A HB-1204-BS
30 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 48544
Зарядно за акумулатор 8A 6V/12V
70 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 69263
Зарядно за акумулатор 6V-12V 6A
37 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 51893
-26%Зарядно за акумулатор 15A 12V/24V
95,00 лв.70.63 лв.(-26%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 53148
-10%Зарядно за акумулатор 8A 6V/12V
63,00 лв.56.7 лв.(-10%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 51891
Зарядно за акумулатор 12A 6V/12V
45 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 41975
-12%Зарядно за акумулатор 12V/5A
86,86 лв.76.44 лв.(-12%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 41989
-12%Зарядно за акумулатор C7 Bosch
140,00 лв.123.2 лв.(-12%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 62035
Зарядно за акумулатор 6A 12V
55 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 46487
Мултифункционален стартер и зарядно устройство 12000mAh
160 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 58028
Зарядно за акумулатор C1 Bosch
75 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 41974
-12%Зарядно за акумулатор 8Amp 6V/12V GS
110,00 лв.96.8 лв.(-12%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 62036
-40%Зарядно устройство 12A 12V
100,00 лв.60.06 лв.(-40%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 41976
-12%Зарядно за акумулатор 12V/8A
105,25 лв.92.62 лв.(-12%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 56296
-12%Зарядно за акумулатор стартов 12-24V / 30A + start 150Amp
350,00 лв.308 лв.(-12%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 56293
-12%Зарядно за акумулатор 10A 12V IP20 AEG 97004
175,90 лв.154.79 лв.(-12%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 378388
-15%Интелигентно зарядно устройство RING 6V / 12V 4A
69,00 лв.58.65 лв.(-15%)
Преглед Поръчай

Подобни продукти в категория Акумулатори и аксесоари

Популярни категории