Спирaчни дискове и барабани

Спирачните дискове са основен елемент от спирачната система

Начинът на работа на дисковите спирачки е следният: след натискане на спирачния педал, супортът избутва спирачните накладки, които се притискат към спирачния диск и вследствие на триенето между тях се осъществява спирането на автомобила.

Всички спирачни дискове работят в много тежък експлоатационен режим. В процеса на спиране в резултат на триенето между накладките и дисковете кинетичната енергия на въртене на колелата се превръща в топлинна и спирачните дискове се нагряват.

Устройство на спирачните дискове

Един спирачен диск се състои от централна част и ротор.

 • Централната част на диска се захваща за главината на колелото. Тя препятсва нагряването на главината и лагерите при спиране. Централната част на спирачния диск се изработва от чугун, алуминий или други по-леки материали. Съществуват два вида: централна част, изработена от чугун, като една част с ротора, характерна за автомобилите масово производство или като отделен детайл, изработена от алуминиеви, титаниеви сплави, композитни материали или керамика. Този вид е характерен за спортните и състезателни автомобили.
 • Роторът на спирачния диск е пръстеновидна повърхност, върху която се допират спирачните накладки в процеса на спиране на автомобила. Това е най-голямата и най-тежката част от спирачните дискове. Изработва се от чугун, поради доброто триене на материала и високата му износоустойчивост. За по-доброто охлаждане са конструирани вентилирани дискове.

Работни характеристики на спирачни дискове

Температурен режим - в процес на спиране кинетичната енергия на колелата преминава в топлинна, посредством триенето между спирачния диск и накладките. На теория съществува идеален контакт между накладките и диска, когато температурата на накладките и диска е еднаква. На практика такъв контакт не съществува. Спирането е кратък и интензивно променящ се процес, при който фрикционният материал на спирачните накладки приема кинетичната енергия на ротора и се изтрива. Кинетичната енергия преминава в топлинна и се предава на диска. Това довежда до температурна разлика в повърхността на диска и накладките. Така по-хладния диск приема топлината на накладките и да го предаде на супорта. Той от своя страна отвежда топлината както от диска, така и от накладките.

Количеството топлина, което се създава в накладките зависи от скоростта на движение, теглото на автомобила и от силата на натискане на спирачния педал. Така например лек автомобил със скорост 60 км/час при спиране нагрява спирачния диск до 150 градуса Целзий. Резките спирания при състезателните автомобили повишават температурата на диска до 800 градуса Целзий. За градски условия температурния режим на дисковете е от 100 до 270 градуса Целзий. при състезания от 177 до 900 градуса Целзий.

Допустимо износване на спирачните дискове

Износването до голяма степен зависи от маниера на шофиране и условията. Няма еднозначен отговор на въпроса: "На колко километра се сменят спирачните дискове?" При спокойно каране спирачните дискове работят от 100 000 до 150 000 километра. При резки спирания и агресивно каране експлоатационният срок се съкращава до 30 000 - 40 000 километра. Минималната дебелина на спирачния диск е обозначена на него. Максималното износване представлява 2-3 мм от началната дебелина на диска. Дебелината на диска се измерва с шублер. Ширината на пукнатините и надраскванията не трябва да са по-големи от 0.01 мм. При по-големи надрасквания, дисковете трябва да се сменят. Подмяната се извършва в автосервиз.

Размери

Размерът на ротора се измерва по външен диаметър, а ширината му по общата дебелина между контактните повърхности. Размерът на контактуващата с накладките повърхност зависи от диаметъра на диска. Конструкторите на автомобили се стремят да направят спирачните дискове по-леки и малки, като увеличават спирачната сила за сметка на подобряването на спирачните характеристики. Вентилираният ротор винаги е по-широк от плътния.

Видове спирачни дискове

Според разположението си те биват предни спирачни дискове и задни спирачни дискове. По разпространени са предните.

Според конструкцията си спирачните дискове се разделят на:

 • Плътни спирачни дискове - изработени от чугун. Състоят се от еднороден ротор и централна част. Сравнително евтин и надежден. Основен недостатък е, че се нагряват бързо, но изстиват бавно и не са така ефективни както другите спирачни дискове.
 • Вентилирани дискове - най-използваните в съвременните автомобили. Те са съставени от два ротора с разположени между тях канали за охлаждане. Това предпазва дисковете от прегряване, напукване, усукване и удължава живота на накладките. Първоначално вентилираните дискове са изработвани с прави канали, но конструкторите непрекъснато ги усъвършенстват, с цел по-ефективно разпределение на въздушния поток.
 • Пробити дискове -когато спирачните наладки се използват при голямо натоварване те прегряват и от тях се отделят газове и прахови частици, които полепват по ротора. Такива дискове се използват в спортните автомобили, където натоварването на спирачната система е значително по-голямо. Те имат редица недостатъци като: образува се тънък слой, който влошава спирачното сцепление между накладките и ротора. Повърхността на диска охлажда накладките и намалявайки контактната повърхност се намалява и охлаждащата способност и качеството на охлаждане. Пробитите отверствия в роторите могат да станат точки на напрежение и да доведът до напукване на чугуна при рязко спиране. Разбира се при заводски произведени разпробити дискове вероятността от подобно напукване е минимална. С подобряване на качеството на спирачните накладки, необходимостта от тези дискове намалява.
 • Дискове с прорези - правят се по същата причина, както при разпробитите дискове - да отвеждат отделените газове. ази конструкция има своите преимущества: ръбовете на вдлъбнатините почистват спирачната повърхност на накладките от замърсявания и увеличават захващането при контакт. Недостатък е интензивното износване на накладките. Прорезите могат да имат различна форма и дизайн. Една от най-популярните форми е J образната форма, която отвежда отделените газове и прахови частици при минимални вибрации на диска при спиране.
 • Дискове с вдлъбнатини - при тях се прави повърхностно пробиване на част от материала на диска, което оставя структурната цялост на дисковете непокътната, като в същото време отстранява газовете и абразивите. Съществуват и дискове с канали и вдлъбнатини.
 • Вълнообразни спирачни дискове - характерни са при мотоциклетите, но Audi ги постави на един от спортните си автомобили. Предимствата са в по-малкото тегло и по-доброто отвеждане на топлината, както и в красивия дизайн.
 • Въглероднокерамични дискове - те са много по-устойчиви при нагряване, не се деформират при интензивно използване. Значително по-леки от чугунените, което подобрява управляемостта на автомобила. Единствен недостатък е високата цена на всички керамични дискове и накладки. В момента тези дискове се използват само в състезателни автомобили.

В Авто Бим БГ ви предлагаме качествени спирачни дискове на водещи производители на резервни части като: спирачни дискове ATE, спирачни дискове Ferodo, а също и на Bosch, VAG, Delphi, DJ parts и други.

Прочети повече
 • Всички
 • A
 • B
 • C
 • D
 • F
 • G
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • V
 • W

A

Авточасти за ALFA ROMEO ALFA ROMEO
Авточасти за ASTON MARTIN ASTON MARTIN
Авточасти за AUDI AUDI
Авточасти за AUTOBIANCHI AUTOBIANCHI

B

Авточасти за BENTLEY BENTLEY
Авточасти за BMW BMW
Авточасти за BUICK BUICK

C

Авточасти за CADILLAC CADILLAC
Авточасти за CHEVROLET CHEVROLET
Авточасти за CHRYSLER CHRYSLER
Авточасти за CITROEN CITROEN

D

Авточасти за DACIA DACIA
Авточасти за DAEWOO DAEWOO
Авточасти за DAF DAF
Авточасти за DAIHATSU DAIHATSU
Авточасти за DODGE DODGE

F

Авточасти за FERRARI FERRARI
Авточасти за FIAT FIAT
Авточасти за FORD FORD

G

Авточасти за GREAT WALL GREAT WALL

H

Авточасти за HONDA HONDA
Авточасти за HUMMER HUMMER
Авточасти за HYUNDAI HYUNDAI

I

Авточасти за IKARUS IKARUS
Авточасти за INFINITI INFINITI
Авточасти за ISUZU ISUZU
Авточасти за IVECO IVECO

J

Авточасти за JAGUAR JAGUAR
Авточасти за JEEP JEEP

K

Авточасти за KIA KIA

L

Авточасти за LADA LADA
Авточасти за LAMBORGHINI LAMBORGHINI
Авточасти за LANCIA LANCIA
Авточасти за LAND ROVER LAND ROVER
Авточасти за LEXUS LEXUS
Авточасти за LOTUS LOTUS

M

Авточасти за MAN MAN
Авточасти за MASERATI MASERATI
Авточасти за MAZDA MAZDA
Авточасти за MERCEDES MERCEDES
Авточасти за MG MG
Авточасти за MINI MINI
Авточасти за MITSUBISHI MITSUBISHI

N

Авточасти за NISSAN NISSAN

O

Авточасти за OPEL OPEL

P

Авточасти за PEUGEOT PEUGEOT
Авточасти за PONTIAC PONTIAC
Авточасти за PORSCHE PORSCHE

R

Авточасти за RENAULT RENAULT
Авточасти за ROLLS-ROYCE ROLLS-ROYCE
Авточасти за ROVER ROVER

S

Авточасти за SAAB SAAB
Авточасти за SCANIA SCANIA
Авточасти за SEAT SEAT
Авточасти за SKODA SKODA
Авточасти за SMART SMART
Авточасти за SSANGYONG SSANGYONG
Авточасти за SUBARU SUBARU
Авточасти за SUZUKI SUZUKI

T

Авточасти за TESLA TESLA
Авточасти за TOYOTA TOYOTA
Авточасти за TRABANT TRABANT

V

Авточасти за VOLKSWAGEN VOLKSWAGEN
Авточасти за VOLVO VOLVO

W

Авточасти за WARTBURG WARTBURG

Продукти от Спирaчни дискове и барабани: Спирaчни дискове и барабани - онлайн на изгодна цена

Резервни части от раздел Спирaчни дискове и барабани. Ние предлагаме богата гама за всички марки автомобили на автомобилни резервни части от категория Спирaчни дискове и барабани, както и други изгодни оферти на резервни части за автомобили.

Д/Л спирачен барабан ATE

Продуктов №369452

Техническа информацияспирачна/динамика на движение
за автомобили без...

 • Виж продукта
Клиентска цена:
108.32 лв.
Цена за вас:
92.07 лв.
Oтстъпка:
-15%
К-во:

Д/Л спирачен барабан ATE

Продуктов №369455

Техническа информацияспирачна/динамика на движение
за автомобили с S...

 • Виж продукта
Клиентска цена:
112.46 лв.
Цена за вас:
95.59 лв.
Oтстъпка:
-15%
К-во:

Д/Л спирачен барабан ATE

Продуктов №369456

Техническа информациястрана на монтаж
задна ос
...

 • Виж продукта
Клиентска цена:
119.01 лв.
Цена за вас:
101.16 лв.
Oтстъпка:
-15%
К-во:

Д/Л спирачен диск ATE

Продуктов №369317

Техническа информацияномер на организация до
05089
...

 • Виж продукта
Клиентска цена:
56.61 лв.
Цена за вас:
48.12 лв.
Oтстъпка:
-15%
К-во:

Д/Л спирачен диск ATE

Продуктов №369601

Техническа информациягодина на производство от
06/1990
...

 • Виж продукта
Клиентска цена:
96.76 лв.
Цена за вас:
82.25 лв.
Oтстъпка:
-15%
К-во:

Оригинален детайл VAG

Продуктов №316171

Техническа информация


АРТИКУЛЪТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВРЪЩА

...

 • Виж продукта
Клиентска цена:
217.3 лв.
Цена за вас:
215.14 лв.
Oтстъпка:
-1%
К-во:

Спирачен барабан

Продуктов №369453

Техническа информациягодина на производство от
02/1995
...

 • Виж продукта
Клиентска цена:
305.45 лв.
Цена за вас:
259.63 лв.
Oтстъпка:
-15%
К-во:

Спирачен барабан

Продуктов №369467

Техническа информацияпрототип
80/100/115/120
...

 • Виж продукта
Клиентска цена:
314.08 лв.
Цена за вас:
266.97 лв.
Oтстъпка:
-15%
К-во:

Нашите топ производители в Спирaчни дискове и барабани

ATE
E-mark

Популярни категории