Авто статии


Кога възниква опасността и какви са последствията? Аквапланинг е попадането на вода между гумата на автомобила и пътното покритие, вследствие на което се създава хидродинамичен клин. Това нарушава съществуващото сцепление гуми с пътя и колата става неуправляема. Какви са причините за възникване? Причините за възникване на аквапланинг са: Голям воден слой и малка дълбочина на протектора - това е предпоставка колелото да не е в състояние да отстрани водата ефективно от мястото на контакт с пътя. Гладката повърхност на гумата има два пъти по-голям коефициент на повдигане върху воден клин отколкото гума с рисунък. Затова и има изисквания за дълбочина на протектора на гумите и степента на износване. Пъ(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Автомобилите трябва да се подготвят за всеки сезон не само за лятото и зимата. Есента се отличава с влажно време и редуването на студени и топли дни. Това оказва влияние на слабо защитените места по купето, а също и чувствителните към температури и влажност елементи на електрическата инсталация. Затова е важно да се подготви автомобила за есента като се извършат някои прости операции. Почистете решетките и дренажните отвори Може да започнете с почистване на дренажните отвори. Това са решетките отстрани на предното стъкло, които се покриват с падащи листа и отворите в долната част на вратите, където се натрупва прах и мръсотия, която пречи на изтичането на водата, стичаща се по стъклата. Проверете гумените уплътнители Трябва(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Есента е сезон, в който времето се променя интензивно, а всяко електрооборудване на автомобила може да ни изненада неприятно. Преди настъпването на студа източниците на ток, проводниците, датчиците и оборудването трябва да се проверят. Мръсотия, влага, сол, вода и студ - всички това оказва влияние на състоянието на автомобила. Електрическите задвижвания и електронни сензори и датчици са много уязвими при влажно време. Неизправностите в електрическата система оказват влияние на други компоненти, отговорни за безопасността на транспортното средство. Освен това с настъпването на първите студове започва и честото изпотяване на стъклата, проблеми с фаровете, отоплението и други малки неизправности. Затова есента е добре автомобилът(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Какво са амортисьори или амортисьорни стойки е ясно за всеки. Но въпросът е как и къде се монтират? За какво служат амортисьорите? Често се среща погрешното мнение, че амортисьорите са нужни за да не тресе колата и да вози меко и комфортно. Това не е точно така. За мекотата на возенето отговарят еластичните елементи - в случая пружините. Амортисьорите изпълняват обратната задача - те гасят колебанията на купето, които се получават при работата на пружините. Ако няма амортисьори, то купето ще пружинира дълго, колелата ще подскачат по неравния път, а автомобилът ще стане неуправляем. Това се случва и при неизправен амортисьор. Пружини се монтират лесно. Достатъчно е да се опрат на долния край на окачването((...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Какво не трябва да правим, за да не убием акумулаторната батерия? Какви са причините за паднал акумулатор? В основата на всички проблеми е погрешното схващане, че през лятото нищо не застрашава автомобилния акумулатор. Затова и вниманието ни към него е занижено. Като част от автомобила, батерията е зависима от правилната работа на другите системи и части в автомобила и в действителност е напълно възможно тя да откаже поради някоя от следните причини: При паркиране на автомобила, не всички консуматори на ток са изключени Най-често автомобилът се паркира, а фаровете остават включени. В слънчев ден това трудно се забелязва. Резултатът е дълбок разряд на акумулатора. Когато това е еднократно - не е осо(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Съвременните автомобили не са просто средство за придвижване. Те са оборудвани с различни устройства, които правят пътуването приятно и комфортно, както за водача, така и за пътниците. Всяка година на пазара за автоелектроника се появяват нови устройства, които подпомагат шофирането и правят пътуването ни по-приятно. Ето и някои нови модели и функции появили се през последната година. Видеорегистратори за автомобили с нови фукции С най-добрите видеорегистратори можете да се свържете от автомобила си навсякъде, както и да установите местоположението си на картата във всеки един момент. Това е възможно благодарение на наличието на постоянен интернет достъп и съхранението на записи в облачната услуга. Основното е, че такъв вид(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Основната причина е в изкривен спирачен диск на дискови спирачки, но има и други причини, които могат да предизвикат пулсации в спирачния педал. Както и не всеки изкривен спирачен диск предизвиква вибрации в педала. Когато дискът е изкривен, то високите места връщат буталата на спирачното цилиндърче, което се предава директно на спирачния педал. Ако втулките на окачването са износени вибрации се предават и на волана. Защо се изкривява спирачният диск? Причините могат да са няколко: Неравномерно нагряване или охлаждане - класически пример е преминаването през локва в сухо време с горещи спирачни дискове или паркиране на автомобила след интензивно използване на спирачките например при теглене на товар в(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Защо трябва да следим редовно техническото състояние на автомобила? За да се чувстваме сигурни и защитени на пътя предпоставките са две: опитен водач и изправно превозно средство. От техническото състояние на автомобила зависи не само нашата безопасност, но и тази на другите участници в движението. Много от пътнотранспортните произшествия се дължат на неизправни автомобили, а това е предотвартим риск ако се грижим добре и навреме за автомобила си. Защо трябва редовно да проверяваме и поддържаме автомобила? Освен пътната безопасност, едно техническо обслужване ще ни подсигури: Постигане на по-добра надеждност на автомобилите, като ограничава риска от повреди. Ще намали разходите по последваща подд(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Всеки автомобил се нуждае периодично от почистване и измиване От правилното миене на кола до голяма степен зависи запазването и консервирането на купето и неговото покритие. Използването на агресивни препарати, неправилна технология и неподходящи помощни средства често водят до надраскване на покритието, помътняване на фаровете, появата на петна и корозия върху купето. Затова е важно всяко измиване на кола да се извършва в съответствие с изискванията на производителя и с щадящ, качествен препарат за миене на кола по правилната технология. Видове автомобилно измиване Измиването на автомобила може да се извърши на автомивка, безконтактно и ръчно. Автомивките са два вида: лазерни и четкови. Лазерните автомивки измиват(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Автомобилното окачване е основен възел в автомобила, от който зависи комфорта и възможността на придвижване . Окачването е съвкупност от възли и елементи с точно определено предназначение. През годините са създадени много видове окачвания, но актуални днес освен адаптивно окачване са: тип Макферсон, въздушно окачване, многолостово, торсионно и други. Какво е адаптивно окачване? Адаптивно окачване е система, която автоматично или с команди от бордовия компютър сменя различни характеристики, параметри или настройки в зависимост от изискванията на пътните условия или водача. Някои производители наричат тези окачвания полу активни. Основната характеристика на всяко адаптивно окачване е степента на затихване на(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Популярни категории