Авто статии


Ниските температури и лошите метеорологични условия през зимата са предизвикателство за всяка спирачна система Шофирането по заледени и заснежени пътища натоварва спирачната система повече, а това води до по-бързо износване на елементите и. От друга страна зимните условия изискват изправни спирачки, за да се справите с хлъзгавата пътна настилка и да сте в безопасност. Какво може да направите сами за спирачките на вашия автомобил? Проверете нивото и състоянието на спирачната течност в казанчето. Нивото трябва да е в определените граници, а сама течност да е бистра и без мътни утайки. Не оставяйте мръсна спирачна течност в системата. Дори да не замръзне, замърсяванията ще затрудняват работата на системата. Затова е добре тя да(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Или как да го подготвим за студеното време? С настъпването на есента времето започва да става студено. А ниските температури оказват отрицателно влияние върху работата на автомобилите по много начини. Есента е преходен сезон, който е подходящ за подготовка на автомобила за ниските температури през зимата. Какво може да направите, за да подготвите колата си за суровите зимни условия? Проверете гумените части по автомобила Това са ремъци, маркучи, маншони и тампони. Особено важни в случая са пистов ремък и Спирачна течност - проверете нивото в казанчето и при необходимост долейте. Без необходимото количество спирачна течност, спирачките на колата не работят ефективно, а това е опасно при пътуване. Затова проверявайте често нивот(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Комфортното пътуване изисква чиста и добре работеща вентилационна система. Лятото настъпва, а с него и горещините. Жегата ни кара все по-често да ползваме климатик при пътуване. Затова е добре да проверим и почистим климатика на колата. Не е приятно да пътувате дълго със слаб климатик или лоша миризма в салона. Диагностика и почистване на автоклиматик най-добре се извършва от специалист, но има и някои неща, които може да свършите и сами. За да почистите климатик на кола трябва да направите следното: Почистете вентилационните отвори Избърсването на вентилационните решетки не е лесно, защото трудно се достига до вътрешността през тесните отвори. Това може да се случи с тънка четка или метличка за прах. Това ще ви даде възможн(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Интериорът на автомобила включва всичко, което се намира в салона му като облицовки, оборудване и допълнителни устройства. Оборудването на един автомобилен салон е за шофиране, паркиране, комфорт на пътниците, както и различни видове осветление. Освен това все повече се инсталират и допълнителни устройства с различни функции, които улесняват шофирането и го правят по-безопасно, а пътуването по-приятно. Те включват камери за заден ход, автоклиматици, навигации, различни развлекателни устройства, огледала и много други. Оборудване за управление на автомобила Волан – той е част от кормилното управление на автомобила. Посредством волана, водачът задава посоката и колата завива наляво, надясно или продължава направо. Това се о(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

През лятото прегряване на кола е често срещано явление. Разбира се това може да се случи по всяко време при неизправност в охладителната система. Затова е добре да сте подготвени и да знаете как да реагирате ако двигателят на колата прегрее. Защо двигателите прегряват? Причините за прегряване на двигател могат да са много. Обикновено се дължи на неизправности в охладителната система като: теч на антифриз, неработещ вентилатор на радиатор, неизправна водна помпа, заседнал клапан на термостат за кола или запушен маркуч за антифриз и радиатор за кола. Прегряването на двигателя не е безобиден проблем и ако не се реагира веднага за отстраняване на причината, то това може да доведе до сериозни поражения и скъп р(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Дори на добре поддържания автомобил може да се случи авария по време на движение Понякога това се случва независимо колко често и редовно го проверявате и обслужвате и именно за такива ситуации трябва да сте подготвени. Какви са най-честите неизправности, които възникват при пътуване? Проблеми с акумулатора Възможно е акумулаторът да е изтощен или износен. Това се познава по трудния старт на двигателя или контролната лампа на арматурното табло свети. Акумулаторните батерии имат определен живот и с течение на времето се износват. Лошото при повечето съвременни акумулатори е, че отказват от веднъж, често без симптоми и то в най-неподходящия момент, например на светофар. Редовното шофиране поддържа (...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Възникването на вибрации в купето на празен ход е предпоставка за неизправност Вибрации на празен ход могат да нарушат комфорта при пътуване с автомобил. Но това не е най-лошото, по-лошо е, че това може да е сериозен признак за неизправност. Не трябва да се пренебрегват такива симптоми, защото тези вибрации не са нормални и установяването и отстраняването на причините за възникването им ще спести тежки ремонти и средства. Какво в същност се получава? Това са тези вибрации, които се появяват при обороти на празен ход или когато автомобилът работи на място: на светофар или в задръстване. Тук не става въпрос за вибрациите при стартиране на студен двигател, а за тези, които възникват при загрят мотор при спир(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Колко важно е състоянието на спирачният апарат за безопасността на автомобила? Спирачният апарат е част от спирачната система на автомобила. Той притиска спирачните накладки към спирачния диск след натискане на педала на спирачките и до голяма степен е отговорен за ефективното намаляване на скоростта по време на спиране. Как действат спирачните апарати? Това е устройство от бутала, свързани с хидравликата на спирачната система и спирачни накладки. Когато водачът натисне спирачния педал по магистралата се подава спирачна течност под налягане. Тя задвижва буталото, което излиза от спирачния апарат и натиска спирачните накладки като ги притиска към диска. Какво e спирачен апарат? (...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Свойствата на моторните масла се променят в съответствие с изискванията към параметрите на новите двигатели Когато трябва да сменим маслото на двигателя се сблъскваме с огромния асортимент от масла на пазара. А това води до редица въпроси: от "Какво да изберем?" до "Кое е най-подходящо за моя автомобил?". Колкото и да сте запознати с видовете моторни масла и техните качества, продуктите непрекъснато се променят в съответствие с промените в двигателите. Освен това на пазара се появяват нови производители с нови продукти, които имат собствени качествени показатели. Производството и пазара на моторни масла е динамично променящ се сектор. Какво масло е подходящо за двигателя на автомобила ви? Тази информация(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Има хора, за които автомобилите са всичко. И тази страст е за цял живот. Някои обичат високите скорости, за други изпреварването на автомобила на съперника е несравнимо, а има и трети, които просто боготворят автомобила си. Но дори автомобила да е просто средство да пътешествия или за прозаични пътувания, няма шофьор, който да не се зарадва на подарък, свързан с него. Важно е да намерите точния, който не винаги трябва да е скъп и голям – понякога една дреболия върши чудеса и носи радост и полза. И така независимо дали подаръкът е за някой с „бензин в кръвта“, вманиачен в аксесоарите и комфорта автолюбител или просто за треперещ над безценното си возило експерт, той винаги ще бъде оценен щом е предназначен за автомобила. Е(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Популярни категории