Авто статии


В условията на все по-бързо развиващи се технологии, автомобилната индустрия се променя в крак с новостите. Това е характерно и за обслужването и ремонта на превозните средства. Начина, по който се грижим за автомобилите си скоро ще се промени драстично с използването на нови технологии. Предвидима поддръжка Прогнозната поддръжка е възможна благодарение на електронизация на автомобилите и следенето на параметрите на отделните системи в тях. За целта се използват множество сензори и датчици, които предават към бордовия компютър. Прави се анализ на данни и алгоритми, за да се предвиди нуждата от обслужване и ремонт. За целта се следят фактори като пробег, маниер на шофиране, възраст и история на автомобила. Чрез проследяване на т(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

В превозните средства добавки се използват за подобряване на работата на определени елементи или системи от тях. Това са вещества, които се добавят към горивото, маслото, охладителната течност за повишаване на качеството им или се използват за почистване на отделни части от автомобила. Видове добавки за кола Добавките се класифицират по предназначението си. Те могат да бъдат: Добавки за гориво - използват се за подобряване на ефективността на горивото и работата на двигателя. По вида на използваното гориво те се делят на добавки за бензин, добавки за дизел и добавки за LPG газ. По въздействието, което оказват са: Добавка за повишаване на октановото число на бензина. Добавка за премахване на вода в горивото. Добав(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Има няколко вида автомобили задвижвани с електрическа енегерия: Хибридно електрически превозни средства HEV (Hybrid electric vehicle): Тази система съчетава двигател с вътрешно горене и електрически мотор, които могат да работят заедно или поотделно, за да захранват превозното средство, но това се контролира автоматично от автомобила. Батерията се зарежда от двигателя и регенеративното спиране, което възстановява енергията от колелата при забавяне. HEV използват бензин като гориво и имат по-ниски емисии и по-добра икономия на гориво от конвенционалните превозни средства. Plug-in хибрид автомобили PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle): Тази система е подобна на HEV, но има по-голяма батерия, която може да се зарежда от мре(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Автомобилните светлини са изминали дълъг път в развитието си. Днес се използват халогенни, ксенонови, лед крушки и най-новата технология на лазерните светлини. Тя дава нови възможности за дизайн и работа на автомобилното осветление. Фаровете на превозните средства могат да бъдат много по-малки и по-ефективни с използването на лазерна светлина. Лазерните диоди са с изключително малък размер. Освен това те генерират яркост почти четири пъти по-голяма от използваните лед фарове. Това прави възможно лазерните фарове да са с най-дългия обхват до момента и да дават на водачите подобрена видимост и повишена безопасност на пътя. Пионери в тези разработки са Audi R8 LMX и BMW i8, които са оборудвани с първите лазерни фарове. През 2015 го(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Гумите в автомобила са подложени на тежко натоварване и вредни външни фактори, които оказват влияние върху тяхното износване и живот. Експлоатационният им срок се определя от условията на работа, изправността на превозното средство, маниера на шофиране и начина на поддържане и съхранение. За да ги запазим от преждевременно износване и смяна е добре да спазваме някои препоръки на специалистите. Използвайте подходящи за сезона гуми Много важно е гумите, с който е оборудвана колата ви да отговарят на климатичните условия в момента. Да има разлика както в шарката, така и в материала, от който се изработват гумите. Използването на летни гуми през зимата е опасно и забранено със закон. От друга страна използването на зимни гуми през(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Преди да се запознаем с течностите, които се използват е добре да знаем какво е сервоусилвател на волани и за какво служи. Сервоуправление или сервоусилвател на волани е устройство, което помага за леко завъртане на волана и добра маневреност на автомобила. На практика съвременните превозни средства не могат да се управляват без сервоусилвател. Съществуват няколко типа усилватели на волана: хидравлични, електрически усилвател на волана и хидроелектрически. Най - разпространени в момента са хидравличните, а най-важното за ефективната им работа е качествената хидравлична течност, с която работи хидравлична помпа. Тя създава хидравлична връзка между волана и предните колела за улесняване на завиването. Освен това използваната хидр(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Съвременните автомобили се характеризират с гладко управление. Воланът се движи леко и всяка промяна на посоката се изпълнява от превозното средство без усилие. Но малко хора се замислят на какво се дължи това? Възможността за лесно и плавно управление и маневриране се дължи на усилителят на волана или така нареченото сервоуправление. Какво е сервоусилвател на волана? Сервоусилвател на волани е устройство, което намалява усилието за завъртане на волана и улеснява маневрирането на колата при ниски скорости. Видове усилватели на кормилно управление Съществуват три вида системи за усилване на волана: хидравлично, електрическо и хидроелектрическо сервоуправление. Хидравлично сервоуправление на волана (HPS) - при него завърта(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Ниските температури и лошите метеорологични условия през зимата са предизвикателство за всяка спирачна система Шофирането по заледени и заснежени пътища натоварва спирачната система повече, а това води до по-бързо износване на елементите и. От друга страна зимните условия изискват изправни спирачки, за да се справите с хлъзгавата пътна настилка и да сте в безопасност. Какво може да направите сами за спирачките на вашия автомобил? Проверете нивото и състоянието на спирачната течност в казанчето. Нивото трябва да е в определените граници, а сама течност да е бистра и без мътни утайки. Не оставяйте мръсна спирачна течност в системата. Дори да не замръзне, замърсяванията ще затрудняват работата на системата. Затова е добре тя да(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Или как да го подготвим за студеното време? С настъпването на есента времето започва да става студено. А ниските температури оказват отрицателно влияние върху работата на автомобилите по много начини. Есента е преходен сезон, който е подходящ за подготовка на автомобила за ниските температури през зимата. Какво може да направите, за да подготвите колата си за суровите зимни условия? Проверете гумените части по автомобила Това са ремъци, маркучи, маншони и тампони. Особено важни в случая са пистов ремък и Спирачна течност - проверете нивото в казанчето и при необходимост долейте. Без необходимото количество спирачна течност, спирачките на колата не работят ефективно, а това е опасно при пътуване. Затова проверявайте често нивот(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Комфортното пътуване изисква чиста и добре работеща вентилационна система. Лятото настъпва, а с него и горещините. Жегата ни кара все по-често да ползваме климатик при пътуване. Затова е добре да проверим и почистим климатика на колата. Не е приятно да пътувате дълго със слаб климатик или лоша миризма в салона. Диагностика и почистване на автоклиматик най-добре се извършва от специалист, но има и някои неща, които може да свършите и сами. За да почистите климатик на кола трябва да направите следното: Почистете вентилационните отвори Избърсването на вентилационните решетки не е лесно, защото трудно се достига до вътрешността през тесните отвори. Това може да се случи с тънка четка или метличка за прах. Това ще ви даде възможн(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Популярни категории