Авто статии


Комфортното пътуване изисква чиста и добре работеща вентилационна система. Лятото настъпва, а с него и горещините. Жегата ни кара все по-често да ползваме климатик при пътуване. Затова е добре да проверим и почистим климатика на колата. Не е приятно да пътувате дълго със слаб климатик или лоша миризма в салона. Диагностика и почистване на автоклиматик най-добре се извършва от специалист, но има и някои неща, които може да свършите и сами. За да почистите климатик на кола трябва да направите следното: Почистете вентилационните отвори Избърсването на вентилационните решетки не е лесно, защото трудно се достига до вътрешността през тесните отвори. Това може да се случи с тънка четка или метличка за прах. Това ще ви даде възможн(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Интериорът на автомобила включва всичко, което се намира в салона му като облицовки, оборудване и допълнителни устройства. Оборудването на един автомобилен салон е за шофиране, паркиране, комфорт на пътниците, както и различни видове осветление. Освен това все повече се инсталират и допълнителни устройства с различни функции, които улесняват шофирането и го правят по-безопасно, а пътуването по-приятно. Те включват камери за заден ход, автоклиматици, навигации, различни развлекателни устройства, огледала и много други. Оборудване за управление на автомобила Волан – той е част от кормилното управление на автомобила. Посредством волана, водачът задава посоката и колата завива наляво, надясно или продължава направо. Това се о(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

През лятото прегряване на кола е често срещано явление. Разбира се това може да се случи по всяко време при неизправност в охладителната система. Затова е добре да сте подготвени и да знаете как да реагирате ако двигателят на колата прегрее. Защо двигателите прегряват? Причините за прегряване на двигател могат да са много. Обикновено се дължи на неизправности в охладителната система като: теч на антифриз, неработещ вентилатор на радиатор, неизправна водна помпа, заседнал клапан на термостат за кола или запушен маркуч за антифриз и радиатор за кола. Прегряването на двигателя не е безобиден проблем и ако не се реагира веднага за отстраняване на причината, то това може да доведе до сериозни поражения и скъп р(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Дори на добре поддържания автомобил може да се случи авария по време на движение Понякога това се случва независимо колко често и редовно го проверявате и обслужвате и именно за такива ситуации трябва да сте подготвени. Какви са най-честите неизправности, които възникват при пътуване? Проблеми с акумулатора Възможно е акумулаторът да е изтощен или износен. Това се познава по трудния старт на двигателя или контролната лампа на арматурното табло свети. Акумулаторните батерии имат определен живот и с течение на времето се износват. Лошото при повечето съвременни акумулатори е, че отказват от веднъж, често без симптоми и то в най-неподходящия момент, например на светофар. Редовното шофиране поддържа (...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Възникването на вибрации в купето на празен ход е предпоставка за неизправност Вибрации на празен ход могат да нарушат комфорта при пътуване с автомобил. Но това не е най-лошото, по-лошо е, че това може да е сериозен признак за неизправност. Не трябва да се пренебрегват такива симптоми, защото тези вибрации не са нормални и установяването и отстраняването на причините за възникването им ще спести тежки ремонти и средства. Какво в същност се получава? Това са тези вибрации, които се появяват при обороти на празен ход или когато автомобилът работи на място: на светофар или в задръстване. Тук не става въпрос за вибрациите при стартиране на студен двигател, а за тези, които възникват при загрят мотор при спир(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Колко важно е състоянието на спирачният апарат за безопасността на автомобила? Спирачният апарат е част от спирачната система на автомобила. Той притиска спирачните накладки към спирачния диск след натискане на педала на спирачките и до голяма степен е отговорен за ефективното намаляване на скоростта по време на спиране. Как действат спирачните апарати? Това е устройство от бутала, свързани с хидравликата на спирачната система и спирачни накладки. Когато водачът натисне спирачния педал по магистралата се подава спирачна течност под налягане. Тя задвижва буталото, което излиза от спирачния апарат и натиска спирачните накладки като ги притиска към диска. Какво e спирачен апарат? (...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Свойствата на моторните масла се променят в съответствие с изискванията към параметрите на новите двигатели Когато трябва да сменим маслото на двигателя се сблъскваме с огромния асортимент от масла на пазара. А това води до редица въпроси: от "Какво да изберем?" до "Кое е най-подходящо за моя автомобил?". Колкото и да сте запознати с видовете моторни масла и техните качества, продуктите непрекъснато се променят в съответствие с промените в двигателите. Освен това на пазара се появяват нови производители с нови продукти, които имат собствени качествени показатели. Производството и пазара на моторни масла е динамично променящ се сектор. Какво масло е подходящо за двигателя на автомобила ви? Тази информация(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Има хора, за които автомобилите са всичко. И тази страст е за цял живот. Някои обичат високите скорости, за други изпреварването на автомобила на съперника е несравнимо, а има и трети, които просто боготворят автомобила си. Но дори автомобила да е просто средство да пътешествия или за прозаични пътувания, няма шофьор, който да не се зарадва на подарък, свързан с него. Важно е да намерите точния, който не винаги трябва да е скъп и голям – понякога една дреболия върши чудеса и носи радост и полза. И така независимо дали подаръкът е за някой с „бензин в кръвта“, вманиачен в аксесоарите и комфорта автолюбител или просто за треперещ над безценното си возило експерт, той винаги ще бъде оценен щом е предназначен за автомобила. Е(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Акумулаторът е източник на ток , който прави възможно стартирането на всеки автомобил. Затова той е един от най-важните елементи от устройството на колата. Една неправилна експлоатация може да повреди акумулаторната батерия много бързо и дори да я унищожи напълно. Но колкото и да се стараете, дори при най-идеалните условия на работа, батерията се износва. Рано или късно ще се наложи да я смените. В процеса на търсене ще установите, че на пазара се предлагат различни по тип и цена акумулаторни батерии. И възниква въпроса: каква да избера? За да се ориентирате правилно трябва да сте наясно за типовете акумулатори и техническите им характеристики. Какво представлява акумулаторната батерия за кола? Въпреки,(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Кога възниква опасността и какви са последствията? Аквапланинг е попадането на вода между гумата на автомобила и пътното покритие, вследствие на което се създава хидродинамичен клин. Това нарушава съществуващото сцепление гуми с пътя и колата става неуправляема. Какви са причините за възникване? Причините за възникване на аквапланинг са: Голям воден слой и малка дълбочина на протектора - това е предпоставка колелото да не е в състояние да отстрани водата ефективно от мястото на контакт с пътя. Гладката повърхност на гумата има два пъти по-голям коефициент на повдигане върху воден клин отколкото гума с рисунък. Затова и има изисквания за дълбочина на протектора на гумите и степента на износване. Пъ(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Популярни категории