Авто статии


Съвременните автомобили не са просто средство за придвижване. Те са оборудвани с различни устройства, които правят пътуването приятно и комфортно, както за водача, така и за пътниците. Всяка година на пазара за автоелектроника се появяват нови устройства, които подпомагат шофирането и правят пътуването ни по-приятно. Ето и някои нови модели и функции появили се през последната година. Видеорегистратори за автомобили с нови фукции С най-добрите видеорегистратори можете да се свържете от автомобила си навсякъде, както и да установите местоположението си на картата във всеки един момент. Това е възможно благодарение на наличието на постоянен интернет достъп и съхранението на записи в облачната услуга. Основното е, че такъв вид(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Основната причина е в изкривен спирачен диск на дискови спирачки, но има и други причини, които могат да предизвикат пулсации в спирачния педал. Както и не всеки изкривен спирачен диск предизвиква вибрации в педала. Когато дискът е изкривен, то високите места връщат буталата на спирачното цилиндърче, което се предава директно на спирачния педал. Ако втулките на окачването са износени вибрации се предават и на волана. Защо се изкривява спирачният диск? Причините могат да са няколко: Неравномерно нагряване или охлаждане - класически пример е преминаването през локва в сухо време с горещи спирачни дискове или паркиране на автомобила след интензивно използване на спирачките например при теглене на товар в(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Защо трябва да следим редовно техническото състояние на автомобила? За да се чувстваме сигурни и защитени на пътя предпоставките са две: опитен водач и изправно превозно средство. От техническото състояние на автомобила зависи не само нашата безопасност, но и тази на другите участници в движението. Много от пътнотранспортните произшествия се дължат на неизправни автомобили, а това е предотвартим риск ако се грижим добре и навреме за автомобила си. Защо трябва редовно да проверяваме и поддържаме автомобила? Освен пътната безопасност, едно техническо обслужване ще ни подсигури: Постигане на по-добра надеждност на автомобилите, като ограничава риска от повреди. Ще намали разходите по последваща подд(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Всеки автомобил се нуждае периодично от почистване и измиване От правилното миене на кола до голяма степен зависи запазването и консервирането на купето и неговото покритие. Използването на агресивни препарати, неправилна технология и неподходящи помощни средства често водят до надраскване на покритието, помътняване на фаровете, появата на петна и корозия върху купето. Затова е важно всяко измиване на кола да се извършва в съответствие с изискванията на производителя и с щадящ, качествен препарат за миене на кола по правилната технология. Видове автомобилно измиване Измиването на автомобила може да се извърши на автомивка, безконтактно и ръчно. Автомивките са два вида: лазерни и четкови. Лазерните автомивки измиват(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Автомобилното окачване е основен възел в автомобила, от който зависи комфорта и възможността на придвижване . Окачването е съвкупност от възли и елементи с точно определено предназначение. През годините са създадени много видове окачвания, но актуални днес освен адаптивно окачване са: тип Макферсон, въздушно окачване, многолостово, торсионно и други. Какво е адаптивно окачване? Адаптивно окачване е система, която автоматично или с команди от бордовия компютър сменя различни характеристики, параметри или настройки в зависимост от изискванията на пътните условия или водача. Някои производители наричат тези окачвания полу активни. Основната характеристика на всяко адаптивно окачване е степента на затихване на(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Стартерът е електромеханично устройство, което подсигурява стартиране на двигателя като създава първичен въртящ момент на коляновия вал с необходимите обороти за сгъстяване на горивната смес и нейното възпламеняване Ако един стартер не работи или създава проблеми, то пускането на двигателя е трудно и дори невъзможно. Устройство и работа на стартера Стартерът (starter)е съставен от: предна капачка, бендикс, съединител на бендикса, редукторна предавка, котва или ротор, корпус със статор, вилка, реле за прибиране, възел с четки за стартер и пружини и заден капак. Когато се завърти ключът на запалването през релето преминава ток към намотките. Магнитното поле на намотките с усилие вкарва котвата в корпуса, натискайки пружината (...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Лятото е време за почивка и пътешествия. А пътуването с автомобил е най-предпочитано. За да е безпроблемно и удобно придвижването ни с автомобил е добре да го подготвим. За целта трябва да отделите малко време преди пътуването и да направите следните неща: Започнете с документите на автомобила Талон на автомобил. Валидна застраховка на кола. Актуален годишен технически преглед Винетка. Ако е необходимо допълнителна застраховка за пътуване. Почистване на автомобила Външно измиване на автомобила, а след това го огледайте за драскотини, корозия и течове. Всеки теч е признак за неизправност, която трябва да бъде отстранена. Вътрешно почистване на купето - изпиране на тапицерия, почистване или подмяна на стелки и(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Двигателите стават все по-мощни и по-икономични Ефективната и непрекъсната работа на двигателя в съвременния автомобил се дължи на все по-новите конструктивни решения. Съвременните системи за подаване на гориво дават възможност за създаване на по-мощни и същевременно икономични двигатели, работата на които не се влияе от метеорологичните условия и други фактори. За да се поддържа двигателят с вътрешно горене изправен и да работи добре е необходимо техническо обслужване на една горивна система да се извършва навреме и правилно. При неизправност в горивната система двигателят работи с прекъсвания, губи мощност или въобще не стартира. Затова е добре да се следи всяко отклонение от нормалната работа на горивната система и двигателя(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Всяка зима при сняг и лед пред повечето шофьори изниква въпроса за гуми с шипове. И това не е приумица или каприз, а подсигуряване на добро сцепление със заснеженото или заледено пътно платно. Появяват се участъци от пътя, където без вериги за сняг или гуми с шипове трудно може да се премине. И ако наличието на вериги за сняг изисква да знаете как се поставят вериги и за сняг и умението да го направите непосредствено преди заледения или заснежен участък, както и свалянето им след преминаването му, то гумите с шипове са винаги готови за преминаване. От кога се използват гуми с шипове? Да се оборудват колелата на автомобила с остри елементи, които се забиват в леда и подсигуряват сцепление на колелата при х(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Светлините на автомобила са от съществено значение за безопасното пътуване Защо диодни крушки? Предимствата на лед крушки пред халогенните са много. Единственото по-хубаво на халогенните е цената - те са по-евтини. По всички останали показатели те отстъпват в полза на светодиодните: Експлоатационният срок на халогенни лампи е много по-кратък от този на светодиодните. Халогенните лампи са чувствителни към промяната на напрежението, особено към повишеното. Те са разчетени на напрежение от 13,2 V и всяко повишаване на тази стойност съкращава значително живота на лампите. Съвременните светодиодни лампи светят пет пъти по-дълго от халогенните. Потребляемата мощност е много по-голяма при халогенните лампи(...)

Прочети повече

Публикувано на: г.

Популярни категории