Въздушен филтър

Въздушен филтър - на двигателя му е нужен въздух, за да работи

Подмяната на въздушен, горивен и маслен филтър е част от техническото обслужване на всеки автомобил. Чистият въздушен филтър е от основно значение за добрата работа на всеки двигател с вътрешно горене, тъй като за самия процес на горене е необходим кислород.

Например за 1 килограм гориво е необходим от 13 до 15 кг въздух. Той постъпва в двигателя от околната среда, посредством въздушна магистрала. В постъпващия въздух се съдържат различни механични примеси като прах, камъчета, пясък и други замърсявания, които са в състояние да повредят както турбокомпресора, така и отделни възли от двигателя. За да се пречисти въздуха, постъпващ в двигателя се използва въздушен филтър. Той е единствената преграда за механичните частици и прах, които могат да замърсят двигателя.

От друга страна въздушния и горивен филтър са пряко отговорни за образуването на качествена на горивна смес, от която зависи работата на двигателя, разхода на гориво и количеството вредни емисии в изгорелите газове.

Видове въздушни филтри

По вида на филтриращия елемент има два вида въздушни филтри: мокри и сухи.

 • Мокрият въздушен филтър е с формата на мрежа, която е покрита с лепкава течност. Твърдите частици и прахта полепват по мрежата. Тези филтри не са достатъчно прецизни и почти не се ползват.
 • При сухия филтър , филтриращият елемент е изработен от синтетичен или естествен материал. Той събира до 99,96% от механичните замърсявания. Тези замърсявания остават във филтъра и естествено в даден момент той ще се задръсти и ще трябва да се смени.

По количеството въздух, подаван към двигателя филтрите са: оригинални и спортни въздушни филтри.

 • Оригинални или обикновени са филтрите, с които са оборудвани автомобилите от завода производител.
 • Спортни филтри - поставят се на тунинговани автомобили. Те подобряват приемането на въздух в горивната система и имат по-добри филтриращи свойства от оригиналните въздушни филтри. С поставянето на спортен въздушен филтър се придава един специфичен звук на двигателя.

Какво е ефективност на въздушните филтри?

Ефективността на маслените, горивните и хидравлични филтри се измерва в микрони, което съответства на минималния размер на частиците, които улавят. При въздушните филтри този показател се измерва в проценти и показва каква тегловна фракция от замърсяванията на въздуха филтъра улавя.

Някои производители дават средна стойност на ефективност 99%, при други средната стойност е 99,96%. На пръв поглед това е малка разлика, но в действителност 99% ефективност означава, че при 1000 грама прах във филтъра 10 грама попадат в двигателя, което съвсем не е малко. При стойности от 99,96% на 1000 грама прах в двигателя ще попадне само 0,4 грама.

Средната стойност означава, че в процеса на работа се променя степента на почистване. При поставянето на нов филтър цялата му повърхност работи, но в последствие някои от дупките се запушват и ефективността се повишава до определен максимум.

За удължаване на експлоатационния срок на въздушните филтри се разработват специални приспособления, които служат като филтри за грубо пречистване. Обикновено това е пластмасово работно колело, разположено върху филтърния елемент или в корпуса на филтъра. Поради турболенцията на входящият въздух повечето от тежките частици се удрят в стените на корпуса и падат на дъното. Така пречистения въздух преминава през филтриращия елемент.

Частиците, събрани в корпуса се отстраняват посредством гумена тапа на дъното. След почистване е важно да се постави тапата на корпуса правилно, за да не окаже влияние на работата на филтъра.

Кога се сменя въздушен филтър?

Визуално няма как да прецените необходимостта от смяна на въздушен филтър, но все пак ако се появи някой от следните признаци, то незабавно този филтър трябва да бъде сменен. Основните симптоми за запушен въздушен филтър са:

 • Двигателят губи мощност.
 • Увеличен разход на гориво.
 • Увеличено отделяне на въглероден диоксид.
 • Теч на масло от турбокомпресора - при силно замърсен въздушен филтър се получава вакуум, който засмуква масло през картерните газове.

На колко километра се сменя въздушен филтър?

Това зависи от предписанията на завода производител на съответния автомобил и обикновено се дава на определен пробег в километри. Ако това не ви е известно, то по правило на всеки шест месеца до година.

Замърсяването на въздушния филтър зависи зависи от експлоатационните условия, състоянието на околната среда и натоварването на автомобила. При интензивно натоварване и замърсен въздух в градска среда е добре да сменяте филтъра по-често от предписаното.

Как да изберем качествен въздушен филтър?

Всички въздушни филтри се конструират и произвеждат в съответствие с конкретния тип двигател и неговите характеристики. Вземат се в предвид също периодичността на обслужване и мястото на монтаж под капака на двигателя. Т.е. за всяка марка и модел автомобил въздушният филтър е различен. Това трябва да се има в предвид при закупуването и смяната на въздушен филтър.

За да се защити добре двигателят и в него да постъпва само пречистен въздух, филтъра трябва да е качествен. Визуално е трудно да се определи качеството на един филтър, но все пак има няколко изисквания, които е добре да спазите:

 • Гофрираната хартия да е много нагъната - т.е. площта на хартията да е максимално много. Това е необходимо, защото замърсяванията се задържат на повърхността на хартията и колкото е по-голяма тази площ, толкова филтъра е по-ефективен.
 • На самите гънки на филтъра се поставят вложки за равномерно разпределение на гофрираната повърхност и да се педотварти слепването им.
 • На външната повърхност на хартията се правят спирални пътечки от лепило, с цел да се предотвартят вибрациите на гофрирания елемент, които се получават при пулсацията на всмуквания от двигателя въздух. Тези вибрации са опасни, защото при тях е възможно хартията да се допира до мрежата и да се протрие, а филтърът да стане неработоспособен.

Как се сменя въздушен филтър?

Подмяната можете да извършвате сами или в автосервиз. Извършва се бързо и не отнема много време. Това става като се развъртат болтовете на капака на филтъра, след което капака се отстранява. Изважда се филтриращият елемент и корпусът или кутия за въздушен филтър се почиства и изтрива с влажна кърпа. Поставя се новият филтриращ елемент и капакът се затяга.

Не се опитвайте да почистите стария въздушен филтър - колкото и да се стараете това не е възможно. Винаги заменяйте въздушния филтър с нов.

Къде да закупите качествен въздушен филтър?

В Авто Бим БГ предлагаме широка гама от въздушни филтри за коли с доказан произход и качество. На сайта или в магазините ни може да се информирате за въздушни филтри цени и да получите необходимата информация за конкретен продукт, а в онлайн магазина да поръчате по всяко време.

Прочети повече

Въздушен филтър по марка на автомобила

 • Всички
 • A
 • B
 • C
 • D
 • F
 • G
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • V
 • W

A

Въздушен филтър ACURA
Въздушен филтър ALFA ROMEO
Въздушен филтър ASTON MARTIN
Въздушен филтър AUDI
Въздушен филтър AUTOBIANCHI

B

Въздушен филтър BENTLEY
Въздушен филтър BMW
Въздушен филтър BUGATTI
Въздушен филтър BUICK

C

Въздушен филтър CADILLAC
Въздушен филтър CHEVROLET
Въздушен филтър CHRYSLER
Въздушен филтър CITROEN
Въздушен филтър CUPRA

D

Въздушен филтър DACIA
Въздушен филтър DAEWOO
Въздушен филтър DAF
Въздушен филтър DAIHATSU
Въздушен филтър DODGE

F

Въздушен филтър FERRARI
Въздушен филтър FIAT
Въздушен филтър FORD

G

Въздушен филтър GREAT WALL

H

Въздушен филтър HONDA
Въздушен филтър HUMMER
Въздушен филтър HYUNDAI

I

Въздушен филтър IKARUS
Въздушен филтър INFINITI
Въздушен филтър ISUZU
Въздушен филтър IVECO

J

Въздушен филтър JAGUAR
Въздушен филтър JEEP

K

Въздушен филтър KIA
Въздушен филтър KOENIGSEGG

L

Въздушен филтър LADA
Въздушен филтър LAMBORGHINI
Въздушен филтър LANCIA
Въздушен филтър LAND ROVER
Въздушен филтър LEXUS
Въздушен филтър LINCOLN
Въздушен филтър LOTUS

M

Въздушен филтър MAN
Въздушен филтър MASERATI
Въздушен филтър MAYBACH
Въздушен филтър MAZDA
Въздушен филтър MCLAREN
Въздушен филтър MERCEDES
Въздушен филтър MG
Въздушен филтър MINI
Въздушен филтър MITSUBISHI
Въздушен филтър MOSKVICH

N

Въздушен филтър NISSAN

O

Въздушен филтър OPEL

P

Въздушен филтър PAGANI
Въздушен филтър PEUGEOT
Въздушен филтър PONTIAC
Въздушен филтър PORSCHE

R

Въздушен филтър RENAULT
Въздушен филтър ROLLS-ROYCE
Въздушен филтър ROVER

S

Въздушен филтър SAAB
Въздушен филтър SCANIA
Въздушен филтър SEAT
Въздушен филтър SKODA
Въздушен филтър SMART
Въздушен филтър SSANGYONG
Въздушен филтър SUBARU
Въздушен филтър SUZUKI

T

Въздушен филтър TESLA
Въздушен филтър TOYOTA
Въздушен филтър TRABANT

V

Въздушен филтър VOLKSWAGEN
Въздушен филтър VOLVO

W

Въздушен филтър WARTBURG
✅ Въздушен филтър: Всички марки и модели автомобили
✅ Въздушен филтър марки: 1A FIRST AUTOMOTIVE, ALCO FILTER, AMC Filter, ASHIKA, AUTOMEGA, BLUE PRINT, BOSCH, Borsehung, CHAMPION, CLEAN FILTERS, COMLINE, COOPERSFIAAM FILTERS, CORTECO, DELPHI, DENCKERMANN, DJ PARTS, DONALDSON, DT Spare Parts, E-mark, EU - Европа, FEBI BILSTEIN, FIL FILTER, FILTRON, FRAM, FRIGAIR, HENGST FILTER, HERTH+BUSS JAKOPARTS, HOFFER, JAPANPARTS, JAPKO, JC PREMIUM, JP GROUP, K&N Filters, KAMOKA, KAVO PARTS, KNECHT, KOLBENSCHMIDT, KRAFT AUTOMOTIVE, MAGNETI MARELLI, MAHLE, MANN-FILTER, MANNOL, MEAT & DORIA, MECAFILTER, MEYLE, MULLER FILTER, NIPPARTS, PURFLUX, SOFIMA, SRL, STARLINE, SWAG, TOPRAN, VAG, VAICO, VALEO, VEMO, VIEROL
✅ Авточасти: Верига магазини за авточасти Avto.BIM.BG
✅ Автоаксесоари: Официален вносител на аксесоари и консумативи
✅ Въздушен филтър онлайн: Намалени авточасти и промоционални оферти
✅ Въздушен филтър: Оригинални OEM и алтернативни
✅ Доставка: В цялата страна - бърза доставка
☎ Поръчай: 0700 42 003, онлайн или в наш магазин

Рейтинг 10 / 10 от 3606 гласували

Популярни категории