0700 42 003

   

bim. bg

 

avto@bim.bg

 

Спирачни накладки и пластини

Накладки - основен компонент от спирачната система на автомобила

От тяхната изправност и добро състояние зависи безопасността на пътниците и другите участници в движението.

Всекидневно при шофиране се сблъскваме със ситуации, при които е необходимо бързо и ефикасно спиране на автомобила и ако в този момент спирачната система не сработи ефективно, последиците в повечето случаи са фатални. Изключително важно и отговорно е поддържането на изправна спирачна система. Спирачните накладки са елемента от спирачната система, който най-бързо се износва, поради предназначението си. Те са този елемент, който посредством механично триене в спирачните дискове или барабани осъществява спирането на колелата на автомобила. Това обуславя и бързото износване и честата смяна на накладките.

Видове спирачни накладки

Според устройството на спирачната система в автомобила се делят на дискови спирачки и барабанни - съответно дискови накладки и барабанни/ челюстни/.

В зависимост от мястото в автомобила са предни и задни накладки. Предните накладки обикновенно се износват по-бързо.

От какво са изработени накладките?

Фрикционният материал /триещият се/ е смес от керамика, синтетичен каучук, специални смоли, метални частици, органични и минерални влакна, пълнители и модификатори. Самият материал на накладките е изложен на много екстремни условия. При спирането, вследствие на високата скорост и силното триене температурата в накладките достига до стотици градуси Целзии и накладките трябва не само да са устойчиви на високите температури, но и да не се разрушат и да загубят своиствата си. Поради тези причини съставът на материала за изработване на накладки е доста сложен и при всеки производител е различен.

Причините за износването на накладките са:

Обективни: прегряването, водата, маслата и агресивните течности като антифриз и спирачна течност. Субективни: тук трябва да посочим условията на експлоатация: градски условия, стръмни пътища и т.н.От особено значение е и маниерът на шофиране на водача. За продължителната работа на накладките от значение е и : производителя, материала, от които са направени и неговата структура, дебелината на материала и поддържането в изправност на цялата спирачната система.

Какви накладки да изберем?

Първо трябва да сте наясно какви са оригиналните накладки на вашия автомобил. След това да потърсите същите или аналог на оригиналните, който е подходящ. Тук ще отбележим, че накладките, които имат по-дълъг експлоатационен срок са с метални примеси, но с тях по-бързо се износва повърхността на спирачните дискове, което довежда до смяна на дисковете. Така, че обикновенно трябва да се избира между износващи се накладки или дискове. От значение е и марката, цената, качеството и др. Качествените накладки отговарят на няколко изисквания: да осъщестяват оптимално спиране , независимо от интензивността на употреба на спирачките, безшумно спиране без вибрации, добра корозионна устойчивост и минимално да износват спирачните дискове.

Кога трябва да сменим накладките?

По предписание смяната на накладките е необходима ако дебелината на същата е под 1,5 мм, при наличие на масло или други течности по накладките и при смяна на спирачния диск. В повечето нови накладки има вградена система за ранно известяване. Това е метална пластина, която при износване под определена стойност издава пищящ звук при спиране. Друг признак е по-голямото усилие при натискането на педала на спирачката и по-бавното спиране / по-дългия спирачен път / на автомобила. Поднасянето на автомобила при спиране също е индикатор за неравномерно износени накладки или наличие на масло по накладките.

Ако вашето превозно средство се нуждае от смяна на предните или задни накладки, разгледайте продуктите на Avto.bim.bg. Ние можем да ви предложим висококачествени накладки за дискови и барабанни спирачни системи, разработени според всички изисквания за безопасност. Накладките, които ще откриете при нас са с намалено съдържание на метални частици, без азбест и гарантират безшумно и без вибрации спиране и минимално износване на спирачните дискове като: наклaдки ate, накладки trw и много други.

Прочети повече