0700 42 003

   

bim. bg

 

avto@bim.bg

 

Течност за чистачки - Почистване и измиване на стъкла

        

Зимна течност за чистачки, както и лятната са важен компонент за вашето безпроблемно шофиране

Не подценяваите ролята на течността за чистачки. За да бъде по-лесно и удобно шофирането е важно тя да оговаря на някои изисквания Качесвена течност за чистачки трябва безпроблемно да почиства стъклата, а в някои случаи и фаровете от мръсотия, прах, насекоми и др. Освен това тя не трябва да поврежда системата за работа на автомобилните чистачки, пластмасовите и гумени детайли на автомобила, а също и боята на купето. И най-важното да не замръзва при ниски температури.

Видове течност за чистачки

Основното деление на течността за чистачки е на лятна течност за чистачки и зимна течност за чистачки. При лятната течност за чистачки спирта е в по-малки количества. Поради по-ниските температури на работа зимната течност за чистачки е с по-голямо съдържание на спирт, за да не замръзне.

Течност за чистачки състав

Всички течности за чистачки са направени на базата на разтворители и повърхностно активни вещества (ПАВ). Към тях се прибавят различни добавки като наутрализатори, инхибитори, ароматизатори и други. Спиртът в течността за чистачки може да бъде етилов спирт, изопропилов спирт, метанол и пропилен гликол. Той почиства добре стъклата на автомобила и разтваря различни мазни отлагания, които водата не може и не позволява на течността да замръзне при ниски температури в казанчето. Повърхностно активните вещества почистват следите от разтворителя и почистват замърсяванията, които разтворителите не са успели.

Тук трябва да отбележим, че метанолът и изопропиловият спирт са отровни вещества, както при поглъщане, така и при вдишване. Затова в някои страни използването на метанол в течността за чистачки е забранена. Друг недостатък на спиртовете е силният неприятен аромат, с което съвременните производители все по-добре се справят.

Много от шофьорите през лятото използват вода за чистачките. Това съвсем не е за препоръчване. Първо защото водата не мие така добре както течността и второ течността за чистачки смазва хидравличната помпичка на чистачките и я предпазва от износване. Освен това при твърда вода се получават отлагания от варовик, които могат за запушат дюзите и да повредят помпата. Ако все пак сте сипали вода добре е да долеете добавка за течност за чистачки, която ще подобри смазващите и почистващи свойства.

Добре е също така да проверявате нивото на течността за чистачки в казанчето - тя трябва да е в нормите, за да работи добре системата. При някои по-нови автомобили недостатъчното количество течност за чистачки дава грешка на компютъра. Също така при наличие на утайка в казанчето течността за чистачки трябва да се смени.

С течение на времето свойствата на спирачната течност се влошават и е добре преди зимата да измерите точката на замръзване, за да не се окажете неприятно изненадани при първите ниски температури.

На пазара се предлага течност за чистачки готова за употреба, концентрат и добавка.

На концентрата е указана пропорцията на разреждане с вода и това е добре да се спази точно. Когато е по-разредена от предписаното т течността няма да почиства добре и ще замръзва при по-висока температура. Обратното също не е добре - при по-голяма концентрация е възможно течността за чистачки да разяжда гумените и пласмасови детайли.

Освен това има течност за чистачки зимна, лятна и всесезонна. Всесезонната е концентрат, който се разрежда в различни съотношения за зимата и лятото.

В Авто Бим БГ ви предлагаме богат асортимент от течност за чистачки на водещи производители като зимна течност за чистачки Sonax, на E-mark, Starline, Kennol и много други.

Снимки на Течност за чистачки

type_225-1.jpgtype_225-2.jpgtype_225-3.jpg
Прочети повече
Промо
Промо
Промо
Промо
Промо
Промо