Калобрани

Калобран e гъвкав компонент, който се монтира вертикално зад колелото върху долната част на шасито, товарната повърхност или върху калника на автомобила.

Калобранът предпазва от малки камъчета, пясък и кал които гумите изхвърлят от пътя нагоре или встрани към другите участници в движението или пода на автомобила.

Калобраните са необходим аксесоар за предпазване на шасито от боклуци и мръсотия изхвърляни от колелото по време на движение. По този начин купето не може да бъде повредено от предмети попаднали под колелото в движение, а също така боята под корпуса е предпазена от влиянието на кал, пясък и влага.

Както при всички аксесоари за автомобили калобраните за коли са универсални калобрани и специфични. Специфичните калобрани са произведени за определени модели автомобили, като пасват изцяло на формата им и са съобразени с изискванията за съответната марка и модел. Произвеждат се предни, задни калобрани и калобрани за ремаркета.

Материалът, от който се изработват калобраните може да е гума, еластична пластмаса, композитни материали или метал

Най- разпространени са гумените калобрани. Те са много еластични и поради тази причина заобикалят всички препятствия по пътя, не оказват влияние върху аеродинамиката на автомобила при различни скорости и не се налепват с мръсотия. Недостатък на гумените калобрани е стареенето и температурната неустойчивост. Пласмасовите калобрани са устойчиви на атмосферни влияния, но са неустойчиви при удар. С най-добри показатели са калобраните, изработени от композитни материали. Те нямат недостатъците на гумените и пласмасови калобрани. Метални калобрани се използват при някои товарни автомобили и ремаркета.

Как да поставим калобран:

Най-лесно е да вдигнете колата на подемник и да смените калобраните. Ако не разполагате с подемник, можете да използвате крик. Колелото на калобрана, който искате да смените завъртате така, че да имате достатъчно място за работа. Ако е необходимо свалете колелото на автомобила. Свалете стария калобран, ако има такъв. Почистете мястото за поставяне и подсушете добре. Поставете новия калобран и отбележете местата на закрепване. Направете отворите на калобрана и фиксираите към автомобила с подходящи крепежи. При необходимост изрежете стърчащите краища.

В Авто Бим БГ предлагаме богата гама от калобрани: като калобрани за VW, калобрани за Опел зафира, калобрани за спрингер, калобрани за джипове, калобрани за камиони и много други.

* Всички калобрани са внос от Европа.

Прочети повече
  • Всички
  • D
  • H
  • S

D

Авточасти за DACIA DACIA

H

Авточасти за HONDA HONDA
Авточасти за HYUNDAI HYUNDAI

S

Авточасти за SKODA SKODA