Прахосмукачка за кола - Аксесоари

Използването на прахосмукачка за кола ще направи почистването на салона на автомобила лесно и ефективно


Този добре познат уред в домакинството успешно намира приложение и в почистването на превозните средства.


На пазара се предлагат модели от традиционните до прахосмукачки без торбичка, за мокро почистване, с воден филтър, роботизирани и ръчни. Но не всички са подходящи и удобни за почистване на кола, защото могат да са тежки, обемни и съвсем непригодни за тясното пространство на автомобилния салон.
От какво са направени автопрахосмукачките?

Както останалите и всички автомобилни прахосмукачки се състоят от електромотор, засмукващо устройство, филтри и контейнер за събиране на засмуканите замърсявания. При миещите устройства са добавени резервоар за чиста вода и помпа, която да впръсква миещия разтвор.


Какви са видовете автомобилна прахосмукачка?


 • Според вида на почистване, те са за: сухо почистване, прахосмукачка за кола за сухо и мокро почистване и миещи или така наречената перяща прахосмукачка за кола.

 • Според габаритите са от конвенционални машини с големи габарити до мини прахосмукачка за кола.

 • В зависимост от захранването: прахосмукачка за кола 220V - подходящи за гаражи и автомивки, прахосмукачка за кола на 12V с възможност за включване към автомобила и безжична прахосмукачка за кола.

 • По начина на съхраняване на замърсяванията: с торбичка, пластмасов контейнер и воден филтър. Моделите с торбичка са по-мощни и по-тихи при работа.

 • По предназначение: професионална прахосмукачка за кола и автопрахосмукачка за широка употреба.


Как да изберем прахосмукачка за кола?

Почистването и поддържането на автомобила може да е лесно ако имате правилните инструменти. Изборът на най-добрата прахосмукачка за кола, по-точно на най-подходящата за вашата кола и нужди, е свързан с особеностите на салона, превозваните пътници и товари и експлоатационните условия.


Например за лек автомобил по-удобна е ръчна прахосмукачка за кола, които са леки, с малки размери и могат да почистват в малки и труднодостъпни пространства.


От друга страна те са с по-малка всмукателна мощност и не винаги са достатъчно ефективни. Например при експлоатация на автомобила в прашна и кална среда, където част от калта се внася с обувките, а прахта се отлага по целия интериор. Трудно се почистват и автомобили, с които се превозват деца, тъй като те оставят петна от храна и напитки по тапицерията. Това важи и за превозваните домашни любимци, които оставят косми по седалките. Във всички тези случаи една мощна прахосмукачка за кола ще е от голяма полза.


Размерът на уреда също е от значение. Голямата прахосмукачка заема много място и не е практично да се държи постоянно в колата, докато една малка прахосмукачка за кола може да е под ръка по всяко време.


За какво да внимаваме при избор на портативна прахосмукачка за кола?


 • Всмукателна мощност - една силна прахосмукачка за кола почиства по-добре. Автомобилните прахосмукачки са с мощност от 50 до 120 W.

 • Тегло - по-леките модели са по-удобни. Ръчните прахосмукачки са с тегло от 0,6 до 1,5 килограма и са изработени от леки метали и пластмаса. Допълнително тегло може да добави батерията, ако е безжичен модел.

 • Капацитет - под това понятие се има в предвид обем на контейнера за боклук. При ръчните прахосмукачки контейнера е с малък обем и се налага често почистване, което е много улеснено.

 • Захранване - автомобилните прахосмукачки се захранват с кабел директно от колата през запалката, с USB кабел или прахосмукачка за кола с батерии. При моделите с батерия е важно да се отчете времето за работа с едно зареждане и времето за зареждане на самата батерия,
  както и начина на зареждане:

  • Времето за работа на прахосмукачка за кола на батерии зависи от капацитета на батерията и варира от 10 до 30 минути.

  • Необходимото време за зареждане е от 2 до 4 часа и зависи от техническите характеристики на батерията.


 • Прахосмукачка с или без торба за отпадъците - предлагат се и двата вида. Ако предпочетете прахосмукачка без торбичка за отпадъци ще спестите от закупуването на допълнителни консумативи. Но при тези модели се изисква по-добра филтрираща система. Входният филтър на прахосмукачките предпазва двигателя от запушване, я изходният пречиства въздуха, излизащ от него. Затова ефективността на филтрите трябва да е много добра. Хубавото е, че повечето филтри могат и да се перат, което е наложително при използването на водна прахосмукачка за кола.
 • Сухо или сухо и мокро почистване - предлагат се и двата вида. Прахосмукачките за сухо и мокро почистване могат да почистват и течности, освен твърди частици. Търсят се и прахосмукачка за кола с вода, които са подходящи при хора с алергии от прах.

 • Аксесоари - автопрахосмукачката трябва да е окомплектована с различни накрайници за почистване и кабел за включване. Всяка мобилна прахосмукачка за кола е пригодена за работа на 12V и за удобство се включва директно в автомобила.


Как да използваме автопрахосмукачка?


 • След закупуването на уреда първото нещо, което трябва да направите е да прочете инструкциите за експлоатация на производителя му.

 • Преди всяка работа с прахосмукачката проверявайте дали филтъра и контейнера за прах са поставени правилно.

 • Всеки накрайник е предназначен за определено почистване, затова ги използвайте правилно.

 • При събиране на течности, уредът се държи под ъгъл от 45 градуса спрямо почистваната повърхност.

 • При работа дръжте устройството под наклон и никога хоризонтално, за да не попадне вода в мотора.

 • Когато приключите с почистването на салона, незабавно почистете прахосмукачката като почистите контейнера, филтрите и дюзата.

 • Ако моделът е на батерия, то включете зарядното устройство за зареждането и.


Използването на качествена прахосмукачка за кола е удобство, от което се нуждае всеки собственик на автомобил. Тя дава възможността за незабавно почистване на всяко замърсяване и е винаги под ръка.
В Авто Бим БГ ви предлагаме качествени прахосмукачки за коли на водещи производители, които ще улеснят вашето ежедневие и ще направят пътуването ви по-приятно.

Прочети повече
* Търсене само в тази категория. Моля, въведете 3 или повече символа и изберете опция от падащото меню.

Зареждане...
Продуктов № 43818
-43%Прахосмукачка за кола 96W
28,09 лв.16.09 лв.(-43%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 51842
-15%Прахосмукачка за кола
14,27 лв.12.13 лв.(-15%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 946423
-17%Прахосмукачка SPARCO SPV1305 12V
84,99 лв.70.54 лв.(-17%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 775038
-41%Прахосмукачка за кола 60W 12V - ALCA 221000
55,93 лв.32.84 лв.(-41%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 947256
Прахосмукачка за кола мокро и сухо 60W 12V - ALCA 222000
78.89 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 949010
-15%Прахосмукачка за кола Mistral
22,44 лв.19.07 лв.(-15%)
Преглед Поръчай
Продуктов № 948727
-17%Прахосмукачка за сухо и мокро почистване ALCA 229000
49,58 лв.41.15 лв.(-17%)
Преглед Поръчай

Подобни продукти в категория Аксесоари

Популярни категории