ABS

ABS е антиблокираща спирачна система

Антиблокиращата спирачна система (ABS) е предназначена да предотварти блокиране на колелата при рязко спиране, което може да доведе до поднасяне на автомобила. Системата се управлява от електронен блок, който следи въртенето на колелата, посредством датчици. При блокиране на колело, блокът за управление отслабва налягането на спирачна течност докато колелото започне да се върти. Така се подсигурява добро сцепление с пътя и се запазва управляемостта на автомобила.

Какво е ABS?

Антиблокиращата спирачна система (Anti-lock braking system) е съставена от:

 • Електронен блок за управление, който получава сигнали от датчиците на колелата и подава команди към хидравличните клапани.
 • Датчици, разположени на колелата на автомобила, които следят скоростта на въртене и подават сигнал към електронния блок.
 • Управляващи клапани, разположени на хидравличната магистрала на спирачната система. Според броя на клапаните съществуват: дву канални, три канални и четири канални системи, като последните имат по един управляващ клапан на всяко колело. Съвременните автомобили са оборудвани с четири канални системи.

Как работи антиблокиращата спирачна система?

От подаваните електрически сигнали на датчиците за ъгловата скорост на отделните колела, контролният блок ги сравнява. При опасност от блокиране на някое от колелата, той затваря входния клапан. Изпускателният клапан също е затворен и налягането към спирачния цилиндър на колелото се задържа постоянно, независимо от натискането на спирачния педал

При продължаващо блокиране на колелото, блокът отваря съответния изпускателен клапан. Налягянето в контура намалява и скоростта на въртене на колелото се увеличава. При недостатъчно налягане в спирачната хидравлика се включва помпата за налягане. При тези манипулации водачът усеща пулсации на спирачния педал.

След като ъгловата скорост на колелото достигне определена стойност, блокът за управление затваря изпускателния клапан и отваря пускателния. Увеличава се налягането в контура на спирачния цилиндър на колелото.

Този цикъл се повтаря до пълното спиране на автомобила или до разблокирането на колелото.

Кога се извършва диагностика на ABS?

Причините за провеждане на диагностика на ABS система са няколко:

 • ABS свети постоянно - това е лампата за неизправност на системата с надпис ABS. Обикновено ABS свети в жълто. Заедно с лампата на ABS може да са включени и лампите на спирачната система, системата за трашконтрол, стабилизиращата система и други. Това не означава повреди във всички системи, а най-вероятно само в една, но тъй като са свързани помежду си те всички отчитат повредата.
 • Изключена ABS system - случва се при намалено напрежение между клемите на акумулатора. Тогава защитният електронен блок изключва системата.
 • След поставянето на нови гуми е възможно системата да не работи. Това се дължи на несъответващи на автомобила гуми.

Какво е ABS диагностика и как се извършва?

Диагностиката при ABS се извършва като:

 • Прочитат се грешките, които дава системата със скенер.
 • Провежда се тест на системата, включително пътно проба.
 • Извършва се на ABS датчик проверка на всички колела.
 • Проверяват се проводниците от датчиците да управляващия блок.
 • Проверяват се и се почистват всички достъпни съединения.
 • Проверка за луфтове в лагери на главини и полуоски. Често неправилните показания на датчиците на ABS се дължат на луфтове в лагерите, което изкривява сигнала.

След извършването на диагностика и установяване на повредените детайли те могат да бъдат заменени. Ако при самата диагностика се установят някои дребни неизправности, то те се отстраняват още в хода на диагностиката като: корозия на клемите, изгорял бушон, почистване на датчика на колелото и други.

ABS car системата е много важна за нормалната работа на спирачките в автомобила и безопасното пътуване. Затова при най-малкото съмнение за неизправност или при светване на контролната лампа трябва да се направи диагностика и да се отстрани причината.

В Авто Бим БГ ви предлагаме качествени ABS системи и части за тях на разумни цени от доказали се производители, с гарантиран произход, за да сте сигурни и спокойни на пътя.

Прочети повече
✅ ABS: Всички марки и модели автомобили
✅ ABS марки: ATE, BLUE PRINT, BOSCH, DELPHI, DT Spare Parts, E-mark, EPS, EU - Европа, FEBI BILSTEIN, HELLA, IVECO, MOBILETRON, NIPPARTS, Originalni dil PSA, STARLINE, VAG, VAICO, VDO, VEMO, VIEROL, VW, WABCO
✅ Авточасти: Верига магазини за авточасти Avto.BIM.BG
✅ Автоаксесоари: Официален вносител на аксесоари и консумативи
✅ ABS онлайн: Намалени авточасти и промоционални оферти
✅ ABS: Оригинални OEM и алтернативни
✅ Доставка: В цялата страна - бърза доставка
☎ Поръчай: 0700 42 003, онлайн или в наш магазин

Рейтинг 9 / 10 от 803 гласували

Популярни категории