0700 42 003

   

bim. bg

 

avto@bim.bg

 

Метални кори под двигател

Метална кора под двигател

Използването на кора под двигател е важен компонент от окомплектовката на автомобила. За изработването на кори под двигател се използват метали и композитни пластмаси.

Въпросът е каква кора под двигател да предпочетем да сложим?

Фабрично поставените автокори обикновенно са от пластмаса. Технически погледнато те са по-леки, но при удар могат да се счупят, което не винаги предпазва картера на двигателя. От друга страна поставянето на метални кори под двигател предпазва по-добре автомобила.

Материал

Изработват се масово от стомана и алуминий, но има и от титаниеви сплави. Стоманените кори под двигател се изработват от ламарина (може и неръждаема) с дебелина 2,5 до 3мм. Като недостатък може да изтъкнем факта, че са по-тежки. Основното им предимство е по-голямата здравина - те са по-устойчиви при удар. Алуминиевите кори под двигател са значително по-леки от стоманените, но за сметка на това алуминият е по-мек метал и по-крехък. Като вариант са по-скъпи от стоманените. Титаниевите сплави са най-добрия вариант за кора, но са много скъпи.

Защо да сложим метална кора под двигател?

  • Предпазва картера и трансмисията от удари и счупване при неравни пътища, дупки, канавки и други. Това е много важно, защото при един спукан картер маслото на двигателя изтича и двигателят блокира.
  • Предпазва автомобила от кал, пясък, камъни и други замърсявания по пътя, които гумите изхвърлят по време на движение.
  • Изолира двигателя, което при зимни условия спомага за по-бързото му загряване и намалява шума.
  • Подобрява обдухването и охлаждането на двигателя, като за целта корите под двигател имат отвори за по-добро циркулиране на въздуха.
  • Пази автомобила от влизането на животни, което може да доведе до сериозни аварии.

Как да изберем метална кора за двигател?

Металната кора под двигателя трябва да е от материал, отгаварящ на следните изисквания:

  • Якост - материалът трябва да е достатъчно устойчив на удар, за да запази картера и двигателя при необходимост.
  • Устойчивост на корозия - корите под двигателя са изложени на всички метеорологични условия като дъжд, сняг, влага, кал, които са предпоставка за възникване на корозия на металите. Затова материалът за изработване на кори под двигател трябва да е корозионно устойчив.
  • Наличие на отвори за добър въздухообмен, за да може двигателя да се охлажда добре.
  • Кората под двигателя трябва да е изработена изцяло от една плоскост, а не от няколко заварени плоскости, което също е предпоставка за корозия и по-бързо износване.

В повечето случаи изработването на метални кори под двигател е строго индивидуално според марката и модела на автомобила, но при някои марки и модели автомобили е възможна съвместимост по размер и конфигурация. Така, че при избор на метална кора под двигателя трябва да знаете марката, модела и годината на производство на автомобила. Например търсите метална кора под двигател Голф 4, или Пасат 3, Пасат 5 или pasat 6 трябва да знаете годината на производство на автомобила. Същото важи напримeр за метална кора под двигател Шкода Октавия или друга марка и модел.

Крепежи за кори под двигател

За монтиране на кора под двигател са необходими крепежи. Добре е да се използват крепежни елементи, които да подсигурят добро захващане с лесен монтаж и демонтаж. Ние предлагаме да ги вземете от тук

Предлаганите метални кори под двигател в Авто Бим БГ са внос от Европейски производители.

Прочети повече