Стопове

Стоповете на автомобила - важен фактор за безопасността на движението

Стоп светлините са предназначени да уведомяват другите участници в движението за намаляването на скоростта на автомобила или неговото спиране. Всички стопове са конструирани така, че при натискане на спирачния педал, те светват. Разположени са от двете страни отзад симетрично на купето на автомобила, автобуса или стопове за ремарке и са винаги в червен цвят. Стоповете в един автомобил са плод на конструкторски и дизайнерски решения на създателите му и са строго индивидуални за различинте марки и модели автомобили. В повечето случаи те са монтирани в блок фарове с друга светлинна сигнализация.Обикновено се комбинират със габаритните светлини, светлините за заден ход и пътепоказателите, но винаги светят по-ярко от останалите светлини. Различават се леви и десни стопове. Мощността на излъчване на стоп сигналите трябва да е от 60 до 185 Кандела, с изключение на Северна Америка, където то е в границите от 80 до 300 Кандела.

В Авто Бим Бг предлагаме и тунинг стопове за различни марки автомобили като: диодни стопове, опушени лед стопове, хромирани стопове, червено бели лед стопове и други.

Крушките, използвани в стоп светлините също са решение на производителя или собственика на автомобила. Предлага се богат асортимент от ксенонови, халогенни и лед крушки за стопове или диодни крушки за стопове.

Предлагат се и универсални стопове, подходящи за всеки автомобил, а също и универсални диодни стопове, стъкла за универсални стопове. Те се поставят допълнително на автомобила.

Освен тези стопове в автомобила от края на миналия век е въведена и една централна стоп светлина, разположена на нивото на очите на водачите. Тя може да е монтирана на задното стъкло, на капака на багажника или на задния спойлер. Допълнителният стоп сигнал е известен още като: централен, допълнителен, трети, безопасен и т.н.Той е особено полезен при автомобили с червен цвят на пътепокозателите, където е възможно объркване за другитте участници в движението. А също и когато нещо скрива стоповете на автомобила пред вас и не можете да се ориентирате за движението му. В такива случаи централният стоп сигнал показва, че е задействан спирачния педал. Той свети постоянно докато е натиснат спирачния педал и при някои автомобили мига при екстремно спиране. Може да е съставен от една или няколко крушки, Led лампи, светодиодна лента или неонова светлина. С въвеждането на централния стоп сигнал пътнотранспортните произшествия с блъснати отзад автомобили са намалели наполовина по данни на ООН, което показва важността на едно евтино , но ефективно решение.

С цел незабавното привличане на вниманието на шофьорите при аварийно спиране и избягване на пътнотранспортни инциденти Toyota, Mercedes-Benz, Volvo и BMW оборудваха някои свои модели със специален светлинен сигнал, когато автомобилът спира аварийно. Той е наречен "Сигнал за аварийно спиране(ESS), а Правилник 48 на ООН изисква лампите на този сигнал да мигат при 4 Hz когато лек автомобил намалява скоростта с повече от 6 m/s2 и автобус или камион с повече от 4 m/s2. При Mercedes тези лампи светят постоянно, докато при Volkswagen, Audi, SEAT и други мигат. Прилагат се и други методи за сигнализиране при аварийно спиране като например Volvo правят стоп светлините по-светли, а при някои модели BMW са монтирани "Адаптивни спирачни сметлини", които увеличават размера на стоп светлините при рязко спиране и ги правят по-ярки.

Прочети повече

Стопове по марка на автомобила

 • Всички
 • A
 • B
 • C
 • D
 • F
 • G
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • V
 • W

A

Стопове ACURA
Стопове ALFA ROMEO
Стопове ASTON MARTIN
Стопове AUDI
Стопове AUTOBIANCHI

B

Стопове BENTLEY
Стопове BMW
Стопове BUGATTI
Стопове BUICK

C

Стопове CADILLAC
Стопове CHEVROLET
Стопове CHRYSLER
Стопове CITROEN
Стопове CUPRA

D

Стопове DACIA
Стопове DAEWOO
Стопове DAF
Стопове DAIHATSU
Стопове DODGE

F

Стопове FERRARI
Стопове FIAT
Стопове FORD

G

Стопове GREAT WALL

H

Стопове HONDA
Стопове HUMMER
Стопове HYUNDAI

I

Стопове IKARUS
Стопове INFINITI
Стопове ISUZU
Стопове IVECO

J

Стопове JAGUAR
Стопове JEEP

K

Стопове KIA
Стопове KOENIGSEGG

L

Стопове LADA
Стопове LAMBORGHINI
Стопове LANCIA
Стопове LAND ROVER
Стопове LEXUS
Стопове LINCOLN
Стопове LOTUS

M

Стопове MAN
Стопове MASERATI
Стопове MAYBACH
Стопове MAZDA
Стопове MCLAREN
Стопове MERCEDES
Стопове MG
Стопове MINI
Стопове MITSUBISHI
Стопове MOSKVICH

N

Стопове NISSAN

O

Стопове OPEL

P

Стопове PAGANI
Стопове PEUGEOT
Стопове PONTIAC
Стопове PORSCHE

R

Стопове RENAULT
Стопове ROLLS-ROYCE
Стопове ROVER

S

Стопове SAAB
Стопове SCANIA
Стопове SEAT
Стопове SKODA
Стопове SMART
Стопове SSANGYONG
Стопове SUBARU
Стопове SUZUKI

T

Стопове TESLA
Стопове TOYOTA
Стопове TRABANT

V

Стопове VOLKSWAGEN
Стопове VOLVO

W

Стопове WARTBURG
✅ Стопове: Всички марки и модели автомобили
✅ Стопове марки: AGC/PILKINGTON/GUARDIAN/SAINT GOBAIN, AUTOMOTIVE LIGHTING, BLUE PRINT, BMW, CARELLO, DEPO, DT Spare Parts, E-mark, EU - Европа, FAE, FIAT, HELLA, HYUNDAI, IVECO, KIA, KLOKKERHOLM, LKQ, MAGNETI MARELLI, OE, Originalni dil, Originalni dil MAZDA, Originalni dil PSA, Originalni dil TOYOTA, Originalni dil VOLVO, RENAULT, TYC, ULO, VAG, VALEO, VAN WEZEL, VISTEON, View Max
✅ Авточасти: Верига магазини за авточасти Avto.BIM.BG
✅ Автоаксесоари: Официален вносител на аксесоари и консумативи
✅ Стопове онлайн: Намалени авточасти и промоционални оферти
✅ Стопове: Оригинални OEM и алтернативни
✅ Доставка: В цялата страна - бърза доставка
☎ Поръчай: 0700 42 003, онлайн или в наш магазин

Рейтинг 9 / 10 от 2329 гласували

Популярни категории