0700 42 003

   

bim. bg

 

avto@bim.bg

 

Стелки - универсални - Стелки

        

Основното деление на стелките за кола е на специализирани и универсални стелки.

Специализираните стелки се изработват конкретно за определена марка и модел автомобил и пасват идеално на пода и багажника на автомобила, но цената им е по-висока. Универсалните стелки за кола се произвеждат така, че да могат да паснат на много марки и модели автомобили с едно допълнително пригаждане. Това се постига с поставените на тях засечки за изрязване, които позволяват да се постигне формата, отговаряща на пода на автомобила. Естествено, тъй като при тези стелки производството е еднотипно - те са и по-евтини.

Видове универсални стелки

Универсалните стелки за кола според сезона на използване са: зимни и летни стелки. Зимните стелки за кола трябва да устойчиви на външните фактори при експлоация. Те трябва да са устойчиви на влага, кал и ниски температури, за да защитават добре пода на автомобила и да се почистват лесно. Летните стелки са по-разнообразни, защото условията на експлоатация не са така екстремни.

Според материала, от който са изработени:

 • Универсални гумени стелки за кола - качествените стелки са изработени от натурален каучук, което ги прави водонепропускливи, гъвкави - прилягат плътно и не се приплъзват, трайни и с добра износоустйчивост. Недостатък на тези стелки е, че каучука се влияе от температурата - при ниски температури те замръзват и стават ронливи, а при високи се размекват. Също, поради високата еластичност не е възможно изработването на висок страничен борд не е възможно и е вероятно разливане на вода при тяхното изваждане и почистване.
 • Стелки от полиуретан и NBR - те са по - разпространени, поради своята практичност и надеждност. Температуроустойчиви са в диапазон от -30 до 60 градуса С / при някои материали и повече/, влагоустойчиви, с добри механични свойства, висока износоустойчивост. Поради високата твърдост могат да се изработват с високи странични бордове. Лесно се почистват. Недостатък на тези универсални стелки е сравнително непривлекателния външен вид спрямо другите стелки.
 • Мокетни универсални стелки - произвеждат се от изкуствени влакна /полипропилен и др./ по две технологии: тъфтинг и иглопробиване. Тези стелки са с добра попиваща способност, предпазват добре автомобила - в повечето случаи са с гумено или полимерно покритие от вътрешната страна. Създават уют и комфорт в автомобила. Трайни и здрави са и се почистват лесно.
 • И един сравнително нов вид универсални автомобилни стелки - влагопопиващи стелки или така наречения "автопамперс" Тези стелки бързо попиват водата и мръсотията и я задържат в тях. Особено подходящи са при дъжд и сняг.

В зависимост от поставянето и фиксирането в автомобила универсалните стелки са с и без специално закрепване. Универсалните стелки със специално закрепване са за предпочитане, защото при тях фиксирането към автомобила е по-здраво и лесно, но пък цената е по-висока.

Според предназначението си универсалните стелки са предни лява и дясна, задни, стелки за тунела и универсална стелка за багажник. Понякога се предлага задна стелка, която обхваща освен тунела и част от пода.

Как да изберем универсални стелки за кола?

 • Трябва да съобразим при какви метеорологични условия ще ги използваме. При сняг и дъжд по-добрия вариант са полимерните и гумени стелки. За хубаво и топло време за предпочитане са мокетните универсални стелки. Ако изберете мокетни стелки проверетe дали от вътрешната страна са гумирани или промазани, за по-добра водонепропускливост. Избирайте мокетни стелки с къс косъм - по-лесни са за почистване.
 • Особено важно е да съобразим размерите и формата на стелките с тези на автомобила, за да паснат максимално точно на нашия автомобил. По- добре е да изберет по-голям размер и да го изрежете, отколкото по-малък.
 • Ако изберете универсални стелки с борд, добре е да съобразите височината му - ниският борд може да разлее водата в стелката, високият да стои доста неестетично и да пречи.
 • При мокетни стелки е добре да проверите обточени ли са по краищата с лента. Това допълнително заздравява стелките и удължава живота им.
 • При избор на универсални стелки проверетe подсилена ли е стелката на шофьора - това удължава експлоатационния срок.
 • Проверете начина на закрепване на избраните от вас стелки. Те трябва да имат отвори за прикрепване и да се захванат здраво за купето на автомобила.
 • В Авто Бим БГ ви предлагаме универсални гумени стелки Petex - внос от Германия, както и стелки внос от ЕС на марките Global, Uni, Vario и др.

Прочети повече
Промо
Промо