Как да защитим купето от корозия?

Arc_zashtita_na_kupeto_ot_koroziq-jpg_articleId_57-1.jpg

Климатичните условия в страната, различните продукти за обработване на пътищата при сняг и лед и лошите пътища са основни предпоставки за възникване на корозия в автомобилите. За да предпазим от корозия автомобила е добре да се използват различни химически продукти за почистване и предотвартяване на корозия.

За известно време боята и заводското антикорозионно покритие при новите автомобили защитават автомобила от въздействието на околната среда, но в процеса на експлоатация при пътуване по лоши пътища песъчинки и камъчета правят драскотини, които бързо кородират.

Какво е корозия?

Корозията е химична реакция на окисление на метали, която се проявява при наличието на вода и кислород. В резултат на протичане на окислението по металните повърхности се получава ръжда, която с течение на времето се увеличава и разрушава метала. При автомобилите корозия се появява при некачествено лаково покритие, механични повреди по боята, различни фуги, по заваръчни шевове по купето и елементи на изпускателната система и трансмисията. Най-уязвими в автомобила са слабо вентилируемите плоскости и трудно достъпни места.

Как да предотвартим появата на ръжда по колата?

За да се защити купето от драскотини и агресивните продукти за поддържане на пътищата се използват различни антикорозионни продукти под формата на технически спрейове, които образуват защитен филм върху купето. Съставът на антикор за коли на различните производители е различен, но основно тези покрития са на базата на каучук, синтетични смоли и по-нови химични продукти. Според предназначението си те са:

 • За защита на долните части на автомобила се използва антикорозионен грунд като антикор битум спрей на Motip, който е устойчив на атмосферни влияния и слаби киселини и основи. След нанасяне слоят остава еластичен като шумоизолира, предпазва дъното на автомобила от надраскване от камъчета и пясък и защитава от корозия.
 • Защита на праговете на автомобила - като едни от най-предразположените към корозия елементи на автомобила праговете се нуждаят от допълнителна защита. За целта може да се използва антикор, предпазващ от надраскване на пода и праговете на автомобила като шагрен спрей за защита на прагове на Motip, спрей за защита на прагове на Pro Tec и много други. Тези продукти са устойчиви на атмосферни влияния и слаби киселини и основи. Те са добри шумоизолатори, еластични са и са съвместими с всички системи за боядисване.
 • За периодична обработка на кухини и труднодостъпни подложени на корозия места се използва антикор спрей за кухини. С такива препарати се обработват дъната, арките, вътрешните повърхности на калниците, праговете, вратите и капаците. Покритието подпомага премахването на влагата от пукнатини и фуги и защитава от неблагоприятни климатични условия и въздействието на различни реагенти. Такива спрейове притежават добра шумоизолационна и виброизолационна способност, с отлична адхезия и проникващи качества за обработване на кухини като Motip защита за кухини.
 • За цялостно покритие и полиране на купето като по този начин се нанася антикорозионно покритие върху автомобила. Може да се използва спрей за полиране Renox Polish на Accor, възстановяваща цвета полир паста на Motip, Меден спрей лак на Pro Tec и много други. При нанасяне се образува траен бързосъхнещ слой, който е устойчив на метеорологичните условия.
 • За премахване на ръжда - много често при по-старите автомобили се наблюдава наличие на ръжда на определени места като прагове, калници и други. За да се избегне по-нататъшно разрушаване на елементите е добре те да се почистят, да се нанесе покритие против ръжда и боядисат. Преди всичко трябва добре да се почисти ръждата като за целта се използва различен преобразувател на ръжда спрей като спрей разтворител на ръжда със замразяващо действие на Pro Tec, спрей за премахване на ръжда Caramba, спрей за ръжда с дълбоко проникващо действие на Pro Tec, цинков спрей против ръжда и много други.

  Препаратите преобразуват окисленият метал в здрав защитен слой с добра адхезия, върху който се нанася боята.

  За да запазите добрия външен вид на автомобила си и здравината на купето за дълго е добре да използвате защитни препарати всяка есен. Това ще ви спести тежки ремонти по купето и автомобилът ви ще изглежда перфектно.

  Както казват специалистите: "Профилактиката е значително по-евтина от ремонта".

Публикувано на: г.


Как да защитим купето от корозия?

Вашите коментари

Няма въведени коментари коментари.

Популярни категории