Стъклоповдигачи

Изправните стъклоповдигачи гарантират комфортно пътуване.

Всички автомобили са оборудвани с отварящи се странични стъкла. Това се постига с едно устройство, наречено стъклоповдигач. Той се причислява към спомагателните системи в автомобила и служи за регулиране на положението на страничните стъкла в автомобила. Фиксира положението на стъклото в определена позиция и осигурява херметичност при затворен прозорец. Или посредством стъклоповдигачите страничните прозорци се отварят и затварят, което позволява проветряване в автомобила и други дейности без да се отварят вратите.

Видове стъклоповдигачи

Те се различават по местоположението в автомобила, начина на задвижване и по конструкцията на повдигащия механизъм.

 • По местоположението си в автомобила стъклоповдигачите могат да са леви и десни, на предни и задни врати.
 • По начина на задвижване са с ръчно и електрическо задвижване.
  • С механично или ръчно задвижване - стъклото се спуска и вдига със въртенето на ръчка в едната или другата посока. Основното им предимство е, че могат да се задвижват независимо от това дали работи автомобила или не.
  • С елекрическо задвижване - то е характерно за съвременните автомобили и все повече измества ръчното. Основен недостатък е, че работят само при запален двигател. Електрическите стъклоповдигачи се делят на такива с ръчно(непосредствено) управление и с електронно управление. При тези с непосредствено управление е предвидено моторче за повдигане и сваляне на стъклото и то на практика заменя ръчното задвижване. При автоматичното управление се поставя електронен блок, който значително разширява възможностите на стъклоповдигача.
 • В зависимост от повдигащия механизъм стъклоповдигачите са с въже, лостове или рейка.
  • Задвижващ механизъм с въже, верига или ремък - използва се както при механично задвижване, така и при електрическо.
  • Лостов - задвижването се извършва от система лостове със зъбна предавка. Използва се при ръчно и електрическо задвижване.
  • С рейка и зъбно колело, което се движи по неподвижната зъбна рейка. Използва се само при електрическо задвижване.

Устройство и принцип на действие

Стъклоповдигачите се монтират във вътрешността на вратите на автомобила. При ръчното задвижване е монтирана ръчка от вътрешната страна на вратата. При електрическо задвижване е монтирано копче на подлакътника на вратата или до прозореца и централен блок на командното табло.

 • Стъклоповдигач с въже - състои се от задвижващ механизъм, гъвкав подвижен елемент(въже, верига или ремък), държач на стъклото и и система от направляващи ролки. Самият задвижващ механизъм е зъбна предавка, свързана с направляваща ролка, която подсигурява движението на въжето. Зъбната предавка получава въртящия момент от ръкохватката или моторчето и го преобразува в постъпателно движение на въжето. Така стъклото се сваля или вдига в зависимост от посоката на въртене. В задвижващия механизъм е монтиран пружинен застопоряващ механизъм, който фиксира стъклото в определено положение. Като гъвкав елемент най-често се използват тънки стоманени въжета или така наречените жила за стъклоповдигачи, но е възможно използването и на вериги или зъбни ремъци. Въжето обхожда задвижващите и направляващи ролки, които могат да се две, четири или повече и са разположени така, че въжето да има един или два вертикални участъка, на които се монтират държачите на стъклото. За да се избегне приплъзването на въжето по задвижващата ролка, то е завито два пъти.

  Съществуват с един вертикален участък и с два вертикални участъка за закрепване на стъклото. При този вид конструкции се използват като водачи рейки или тръбички, които минават отдолу на вертикалните въжета и осигуряват правилното движение на държачите. За да се предпазят от износване и корозия, вертикалните въжета се поставят в пластмасова обвивка. За да се компенсира разтягането на въжето са поставени пружини в двата края, които го съединяват в затворен контур.

 • Лостовият стъклоподемник се състои от задвижващ маханизъм, система от лостове и планка за закрепване на стъклото. Задвижващият механизъм е съставен от водещо зъбно колело, което получава въртящия момент от ръкохватка или елекродвигател и зъбни предавки. Със зъбните предавки неподвижно е свързан лост, на края на който е монтирана малка ролка. Тя влиза в специален прорез на планката, която е неподвижно захваната за скобите на стъклото.

  Лостовите стъклоповдигачи са няколко вида: с един лост, със система от лостове, един от които е водещ и с два водещи лостове.

  Начинът на работа на такъв механизъм е следният: Въртящият момент от ръкохватката или моторчето се предава чрез водещото зъбно колело на задвижващия механизъм и се преобразува в постъпателно движение на лоста. Той избутва ролката по прореза на планката и тя се повдига или сваля, като с това премества и стъклото. За застопоряване на стъклото се използва пружинен застопоряващ механизъм.

 • Стъклоповдигачът с рейка има много просто устройство. Състои се от механизъм, който има водещо зъбно колело, елекродвигател и скоби за закрепване на стъклото. Той е закрепен неподвижно на вертикална зъбна рейка, като водещото зъбно колело в сцепление със зъбите на рейката. По този начин маханизмът се движи по рейката. И така въртящият момент от електродвигателя се предава на водещото зъбно колело, което се движи по рейката и спуска или вдига стъклото на прозореца. При спиране зъбното колело е неподвижно и стъклото е фиксирано.

Електронни стъклоповдигачи

При първите такива модели се използват електромотори, които са заменяли ръчното въртене, посредством натискането на копче. Тази система е проста, но има много недостатъци. Въвжда се електронната система с много функции. Като свалянето и вдигането на стъклото с едно натискане на бутона за управление, автоматично затваряне на стъклата при задействане на охранителната система, спиране на движението на стъклото при препятствие, блокиране на прозорците и други.

Ремонт на стъклоповдигачи

Възможните проблеми при съвременните електронни стъклоповдигачи не са малко, затова ако някое стъкло в автомобила ви не работи както трябва е добре да вземете мерки незабавно. Почти невъзможно е при новите автомобили да се извърши ремонт на стъклоповдигачи на място. Добре е да посетите автосервиз, където да диагностицират неизправността и тя да бъде отстранена.

Когато повредата изисква цялостен ремонт на механизма, може да закупите ремонтен комплект за стъклоповдигачи за съответния автомобил. В зависимост от повредата може да ви потрябват отделни резервни части за стъклоповдигачи като: машинки, жила, водачи за стъклоповдигачи, механизъм за ел. стъкло, моторче за ел. стъкла и други.

При избора на нови е добре те да са оригинални стъклоповдигачи, за да паснат добре на вратата и цялата система на автомобила. След ремонт на стъклоповдигащи механизми задължително те се настройват и проверяват дали работят правилно.

Съвременните стъклоповдигачи са сложни системи с много датчици, контролни и изпълнителни механизми, които правят автомобила по-удобен и комфортен, но и по-сложен за ремонт.

Прочети повече

Стъклоповдигачи по марка на автомобила

 • Всички
 • A
 • B
 • C
 • D
 • F
 • G
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • V
 • W

A

Стъклоповдигачи ACURA
Стъклоповдигачи ALFA ROMEO
Стъклоповдигачи ASTON MARTIN
Стъклоповдигачи AUDI
Стъклоповдигачи AUTOBIANCHI

B

Стъклоповдигачи BENTLEY
Стъклоповдигачи BMW
Стъклоповдигачи BUGATTI
Стъклоповдигачи BUICK

C

Стъклоповдигачи CADILLAC
Стъклоповдигачи CHEVROLET
Стъклоповдигачи CHRYSLER
Стъклоповдигачи CITROEN
Стъклоповдигачи CUPRA

D

Стъклоповдигачи DACIA
Стъклоповдигачи DAEWOO
Стъклоповдигачи DAF
Стъклоповдигачи DAIHATSU
Стъклоповдигачи DODGE

F

Стъклоповдигачи FERRARI
Стъклоповдигачи FIAT
Стъклоповдигачи FORD

G

Стъклоповдигачи GREAT WALL

H

Стъклоповдигачи HONDA
Стъклоповдигачи HUMMER
Стъклоповдигачи HYUNDAI

I

Стъклоповдигачи IKARUS
Стъклоповдигачи INFINITI
Стъклоповдигачи ISUZU
Стъклоповдигачи IVECO

J

Стъклоповдигачи JAGUAR
Стъклоповдигачи JEEP

K

Стъклоповдигачи KIA
Стъклоповдигачи KOENIGSEGG

L

Стъклоповдигачи LADA
Стъклоповдигачи LAMBORGHINI
Стъклоповдигачи LANCIA
Стъклоповдигачи LAND ROVER
Стъклоповдигачи LEXUS
Стъклоповдигачи LINCOLN
Стъклоповдигачи LOTUS

M

Стъклоповдигачи MAN
Стъклоповдигачи MASERATI
Стъклоповдигачи MAYBACH
Стъклоповдигачи MAZDA
Стъклоповдигачи MCLAREN
Стъклоповдигачи MERCEDES
Стъклоповдигачи MG
Стъклоповдигачи MINI
Стъклоповдигачи MITSUBISHI
Стъклоповдигачи MOSKVICH

N

Стъклоповдигачи NISSAN

O

Стъклоповдигачи OPEL

P

Стъклоповдигачи PAGANI
Стъклоповдигачи PEUGEOT
Стъклоповдигачи PONTIAC
Стъклоповдигачи PORSCHE

R

Стъклоповдигачи RENAULT
Стъклоповдигачи ROLLS-ROYCE
Стъклоповдигачи ROVER

S

Стъклоповдигачи SAAB
Стъклоповдигачи SCANIA
Стъклоповдигачи SEAT
Стъклоповдигачи SKODA
Стъклоповдигачи SMART
Стъклоповдигачи SSANGYONG
Стъклоповдигачи SUBARU
Стъклоповдигачи SUZUKI

T

Стъклоповдигачи TESLA
Стъклоповдигачи TOYOTA
Стъклоповдигачи TRABANT

V

Стъклоповдигачи VOLKSWAGEN
Стъклоповдигачи VOLVO

W

Стъклоповдигачи WARTBURG
✅ Стъклоповдигачи: Всички марки и модели автомобили
✅ Стъклоповдигачи марки: BLUE PRINT, BMW, BOSCH, Borsehung, E-mark, EU - Европа, FEBI BILSTEIN, FIAT, GM, HYUNDAI, LKQ, MAGNETI MARELLI, Originalni dil PSA, TOP QUALITY, VAG, VAICO, VALEO, VAN WEZEL, VEMO, VIEROL
✅ Авточасти: Верига магазини за авточасти Avto.BIM.BG
✅ Автоаксесоари: Официален вносител на аксесоари и консумативи
✅ Стъклоповдигачи онлайн: Намалени авточасти и промоционални оферти
✅ Стъклоповдигачи: Оригинални OEM и алтернативни
✅ Доставка: В цялата страна - бърза доставка
☎ Поръчай: 0700 42 003, онлайн или в наш магазин

Стъклоповдигачи - онлайн магазин

Продуктов № 67732
Плъзгач на стъклоподемник FEBI
5 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 43055
Дръжка за мех. стъкла лява=дясна/предна=задна
3.98 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 45035
Ремонтен комплект за стъклоповдигач десен
15 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 59497
Машинка за централно заключване 5 врати
29.99 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 45034
Ремонтен комплект за стъклоповдигач ляв - 2бр.
15 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 34568
Ремонтен комплект за стъклоповдигач за предна лява врата
24.16 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 47278
Стъклоповдигач преден десен - 4 врати
58.55 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 47279
Стъклоповдигач преден ляв - 4 врати
58.55 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 68272
Ремонтен комплект за мех.стъклоповдигач (ляв+десен)
7.9 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 45042
Ремонтен комплект за мех.стъклоповдигач десен
5 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 58216
Стъклоповдигач преден ляв без моторче
98.77 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 45028
Ремонтен комплект за стъклоповдигач ляв+десен
22 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 48257
Стъклоповдигач заден ляв
44.47 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 51763
Стъклоповдигач преден ляв без моторче
62.59 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 45041
Ремонтен комплект за мех.стъклоповдигач ляв
5 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 46939
Стъклоповдигач заден ляв
56 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 51112
Ремонтен комплект за стъклоповдигач ляв 1 брой
5 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 51771
Стъклоповдигач преден ляв
65.78 лв.
Преглед Поръчай
Продуктов № 74292
Стъклоповдигач преден ляв без моторче
71.97 лв.
Преглед Поръчай

Рейтинг 9 / 10 от 2147 гласували

Популярни категории