Да подготвим автомобила за есента

Arc_871553-driving-autumn-fallen-leaves-rain-and-fog-challenge-motorists-1-lg-jpg_articleId_74-1.jpg

Автомобилите трябва да се подготвят за всеки сезон не само за лятото и зимата.

Есента се отличава с влажно време и редуването на студени и топли дни. Това оказва влияние на слабо защитените места по купето, а също и чувствителните към температури и влажност елементи на електрическата инсталация. Затова е важно да се подготви автомобила за есента като се извършат някои прости операции.

Почистете решетките и дренажните отвори

Може да започнете с почистване на дренажните отвори. Това са решетките отстрани на предното стъкло, които се покриват с падащи листа и отворите в долната част на вратите, където се натрупва прах и мръсотия, която пречи на изтичането на водата, стичаща се по стъклата.

Проверете гумените уплътнители

Трябва да се проверят уплътнителите и да се наместят така, че гумата да приляга плътно към метала. Това ще предпази автомобила от навлизането на вода, която може да повреди както металните детайли по купето, така и оборудването на салона.

Това се отнася както за по-старите автомобили, така и за нови, където уплътненията могат да бъдат повредени.

Проверете светлините

През есента тъмната част на денонощието се увеличава, затова е добре да се регулират фаровете. Така ще разчитате на добра осветеност и няма да заслепявате водачите на насрещните автомобили. Освен това през този сезон често падат и мъгли, затова фаровете трябва да работят идеално, особено фарове за мъгла.

Проверете състоянието на купето

Дори никога да не сте повреждали и огъвали части от автомобилното купе това не означава, че покритието му се намира в идеално състояние. В процеса на експлоатация могат да се появят петна и драскотини, където в последствие да се появи ръжда. През лятото дори да има дефекти по покритието корозията не се развива, но дъждовния сезон променя ситуацията и ръждата се появява бързо.

След измиване на автомобила е добре купето да се обработи със специални защитни препарати като полиране с восък, спрей за защита на купето, полиращи пасти и други, за да се запълнят микропукнатините по купето и да се ограничи разпространението на корозията.

Проверете чистачките

Безопасността на движение пряко зависи от добрата видимост, а тя от чистотата на предното стъкло. Износените пера, освен че не почистват ефективно, могат да надраскат и повредят стъклото.

Доброто състояние на едни чистачки за кола личи от липсата на мръсотия и ивици вода върху стъклото. Почистването трябва да се извърши с един размах на чистачките. Ако за това са необходими повече размаха, то чистачките са износени и трябва да се сменят.

Добре е да закупите качествени чистачки, които безпроблемно да издържат няколко сезона.

Проверете работата на климатичната система и отоплението

Това е важно за комфортното пътуване и за избягване на запотяване на стъклата. Проверката на работата на климатичната система се извършва при загрят двигател като регулаторът е на максимална температура. В този случай топлият въздух трябва да започне да постъпва веднага. Ако това не се случи, то радиатора на парното е задръстен, а при автомобили с автоматично регулиране на температурата причината може да е неизправен датчик за температурата.

Проверете дали въздухът постъпва във всички направления. Ако това не се случва - проверете клапите да не са заседнали. При неизправности в климатичната система задължително потърсете помощ от специалист.

Добре е също да се смени филтър купе, за да се справя добре с влажния въздух през есента.

Проверете акумулатора

Състоянието на акумулатора също е от съществено значение, защото ниските температури са предпоставка за проблеми в работата му. Затова преди падане на температурите акумулаторът трябва да се замери и при необходимост да се зареди или смени с нов.

Проверете грайфера на гумите

Гумите се сменят при падане на средната дневна температура под 6 градуса Целзий или обикновено до средата на ноември по предписание на КАТ. Имайте в предвид, че в Закона за движение по пътищата е посочен размера на минималния грайфер от 4 милиметра, а не типа гума: зимна, лятна или всесезонна. Така, че ако зимните гуми са с по-малка дълбочина на грайфера те пак са негодни за употреба и трябва да се сменят.

Изпълнението на тези препоръки ще подготви автомобила ви за дъждовните дни и мъглата и ще ви гарантира по-комфортно и безопасно пътуване. А също така това ще ви помогне при подготовката за тежкия зимен сезон.

Публикувано на: г.


Да подготвим автомобила за есента

Вашите коментари

Няма въведени коментари коментари.

Популярни категории