Какво е аквапланинг и как да се справим с него?

Arc_car-accident-attorneys-chicago-IL-jpg_articleId_75-1.jpg

Кога възниква опасността и какви са последствията?

Аквапланинг е попадането на вода между гумата на автомобила и пътното покритие, вследствие на което се създава хидродинамичен клин. Това нарушава съществуващото сцепление гуми с пътя и колата става неуправляема.

Какви са причините за възникване?

Причините за възникване на аквапланинг са:

 • Голям воден слой и малка дълбочина на протектора - това е предпоставка колелото да не е в състояние да отстрани водата ефективно от мястото на контакт с пътя. Гладката повърхност на гумата има два пъти по-голям коефициент на повдигане върху воден клин отколкото гума с рисунък. Затова и има изисквания за дълбочина на протектора на гумите и степента на износване.
 • Пътното покритие - най-опасни са гладките пътни покрития, особено в завоите. При по-зърнестите и грапави покрития водата се оттича по-бързо.
 • Дълбочината и дължината на участъка с вода на пътя. Дебелината на водния слой е от съществено значение за възникване на аквапланинг кола. Колкото по-дълбока е локвата, толкова повече е водата и по-трудно е отвеждането и от зоната на контакт на гумата с пътя.
 • Конструкцията на протектора на гумите. Колкото по-прави, по-широки, по-дълбоки и по-често разположени са каналите на протектора на гумата, толкова по-бързо се отстранява водата от зоната на контакт с пътното платно. Затова на пазара се предлагат гуми за дъжд, които са с шарка на протектора, която отвежда ефективно водата.
 • Налягането в гумите - пониженото налягане в гумите е още една причина за възникване на аквапланинг. При намалено налягане в гумата до 1,7 бара и скорост от 100 км/ч контактът с пътя изчезва и тя приплъзва.
 • Техническото състояние на окачването и кормилното управление - наличието на хлабини в кормилното управление, шарнирите и разрегулирана сходимост на колелата затруднява управлението на автомобила. А това прави трудно овладяването му при занасяне.

Извършените изпитания на полигон показват критична аквапланинг скорост за възникване в диапазон от 70 до 100 км/ч. В действителност при определени пътни условия той може да възникне и при 40 км/ч. Освен това по-широките гуми са по-податливи на аквапланинг от тесните, но това зависи и от вида на протектора.

Как се проявява аквапланингът?

Ако воланът по време на движение през локва или силен дъжд изведнъж е станал лек, а при въртенето му автомобилът не реагира и продължава да движи в права посока, то това е аквапланинг.

Каква е опасността при настъпване на аквапланинг?

Основното е в загубата на контрол над автомобила, което е много опасно. Колата започва да се занася по посока на ниската част на пътя или към по-дълбоката част на локвата.

Как да се избегне аквапланингът?

Ако по време на пътуване завали проливен дъжд, то намалете скоростта. Новите гуми няма да ви спасят при скорост от 80 км/ч. За да сведете до минимум риска е добре да спазвате следните правила:

 • Не карайте с износени гуми. Изискванията за гумите по Европейските норми са минимум 1,6 мм дълбочина на протектора. За България изискванията на Закона за движение по пътищата са минимум 4 мм грайфер за зимните гуми. Производителите на гуми поставят индикатори, които показват кога една гума трябва да се смени. Това са по-високи участъци на дъното на грайферните канали, които се изравняват с грайферите при износване и гумата изглежда гладка.
 • Редовно проверявайте налягането в гумите с манометър и го поддържайте в норма.
 • Шофирайте по мокър път със съобразена скорост.
 • Когато преминавате през локви намалете скоростта.

Как да реагираме при аквапланинг?

 • Не въртете волана в различни посоки с голям ъгъл - това е опасно. При внезапно сцепление с пътното платно това може да доведе до рязко излизане на автомобила в страни. Постарайте се да поддържате движението в същата посока, докато не почувствате сцепление на гумите. След това може да маневрирате.
 • Не натискайте рязко спирачния педал, за да не предизвикате занасяне и завъртане на автомобила.

Публикувано на: г.


Какво е аквапланинг и как да се справим с него?

Вашите коментари

Няма въведени коментари коментари.

Популярни категории