Възможни проблеми с електрическата система през есента

Arc_Study-Automotive-Electrician-Pathway-To-Aus-jpg_articleId_73-1.jpg

Есента е сезон, в който времето се променя интензивно, а всяко електрооборудване на автомобила може да ни изненада неприятно.

Преди настъпването на студа източниците на ток, проводниците, датчиците и оборудването трябва да се проверят.

Мръсотия, влага, сол, вода и студ - всички това оказва влияние на състоянието на автомобила. Електрическите задвижвания и електронни сензори и датчици са много уязвими при влажно време. Неизправностите в електрическата система оказват влияние на други компоненти, отговорни за безопасността на транспортното средство.

Освен това с настъпването на първите студове започва и честото изпотяване на стъклата, проблеми с фаровете, отоплението и други малки неизправности. Затова есента е добре автомобилът да е прегледан и подготвен за зимния сезон. Най-често срещаните неизправности на автомобилната електрическа система са:

Повредени кабели и изгорели предпазители

През есента трябва да се обърне внимание на високоволтовите проводници или така наречените кабели за свещи, които ако са неизправни при висока влажност предизвикват прекъсване в работата на двигателя. Ако са повредени или с напукана повърхност трябва да се заменят преди да се появят прекъсвания или късо съединение.

При много от съвременните автомобили е необходим специален инструмент за смяната и известни умения.

Ако автомобилът е оборудван със сериозни консуматори като: подгряване на огледалата, седалките и предното стъкло, електрическо задвижване на люка, седалките и багажника, то също е добре да се проверят електрическите проводници. Честата смяна на бушоните е явен признак за това, че с кабелите има проблем.

Трябва да се провери и изправността на табло с контролни прибори и лампи. От работата им зависи предотвартяването на по-сериозни повреди в колата. Проверката им е сложна, затова е добре да се извърши при квалифициран техник.

Проблеми с акумулатора и алтернатора

 • През есента застудява и температурите през нощта падат под нулата. Затова трябва да се обърне внимание на акумулатора. При нов такъв е добре да се замери и при необходимост да се дозареди. Ако един акумулатор е стар и създава проблеми то най-добре е да се смени с нов.

  Замерването на акумулатора се извършва с товарна вилка или на стенд.

 • Трябва да се провери работата на вентилаторна печка (духалка за кола), ако има такава и другите уреди. Запотените стъкла са признак за неизправност в рециркулацията на въздуха в салона.

 • Чистачките трябва да работят равномерно, без да оставят следи по стъклото. Износените пера за чистачки трябва да се сменят с нови.
 • Неустойчивата работа на чистачките и другите уреди може да се дължи на проблеми с алтернатора. Затова той също трябва да се провери.
 • Неизправности в осветителната система

  Основната част от светлинната система: фарове, стопове и мигачи трябва да са изправни и добре изолирани. Ако фаровете се запотяват, то това ще доведе до окисляване на контактите и изгаряне на крушките.

  Рефлекторите на фаровете също са уязвими от влагата. Затова уплътнителите на фаровете трябва да подсигуряват идеална херметичност. Проверката на фаровете, стоповете и мигачите може да се извърши визуално или на стенд.

  Важно е да се извърши регулиране на фарове през есента, за да има добра осветеност при лоши метеорологични условия и да не се заслепяват водачите на насрещните превозни средства.

  За този сезон много полезни са фарове против мъгла или халогени, които също трябва да се проверят и регулират.

  Разбира се това е малка част от възможните неизправности, но важното е автомобилът да се провери и подготви за тежките метеорологични условия през зимата. Каквито и авточасти да ви потрябват при подготовката в Авто Бим БГ можете да ги откриете на добра цена и с отлично качество. А нашите консултанти ще ви насочат към най-подходящото за вашия автомобил.

Публикувано на: г.


Възможни проблеми с електрическата система през есента

Вашите коментари

Няма въведени коментари коментари.

Популярни категории