Електрическа система на автомобила

Arc_1-jpg_articleId_23-1.jpg

Електрооборудването на автомобила - една важна и все по-сложна система

Електрическата система на автомобила се състои от източници на ток, консуматори, блокове за управление и проводници.

Източници на ток в автомобила

Те са акумулатор и генератор:

  • Акумулатор - предназначен e да подава ток при неработещ двигател, при запалване на двигателя и при работа на малки обороти. Той е вторичен химичен източник на електроенергия и основната му функция е да подаде достатъчен по сила ток за стартирането на двигателя и да се зареди отново.
  • Генератор - основен източник на ток за всички системи в автомобила и за зареждане на акумулаторната батерия. Съществуват два вида генератори за автомобили генератор за постоянен ток - динамо(dinamo) и генератор за променлив ток -алтернатор(alternator). При използването на алтернатор се поставя и токоизправител.

Мощността на генератора и акумулатора е съобразена с консумацията на ток на системите при всички режими на работа за всеки нов автомобил. Това трябва да се спазва и при всяка смяна на акумулатора, за да се поддържа необходимият енергиен баланс.

Консуматорите на електрическа енергия в автомобила са: основни, продължителни и краткотрайни.

  • Основните консуматори подсигуряват работата на автомобила. Това са: горивна система, система за впръскване при дизеловите двигатели и система за запалване при бензиновите, система за управление на двигателя, автоматична скоростна кутия, електроусилвател на кормилната кутия и т.н..
  • Продължителните консуматори на ток са: охладителна система, осветителна система, система за активна безопасност, система за пасивна безопасност, климатична система, отоплителна система, алармени системи, аудио система, навигация, контролноизмервателни уреди и др.
  • Краткотрайни консуматори са: повечето системи за комфорт, запалителната система: стартер(starter), прекъсвач - разпределител (делко, delko) и електронни запалителни системи за новите автомобили, подгряващи свещи, звуков сигнал, запалка и др.

Синхрона между източниците на ток и консуматорите се извършва от контролни елементи.

В автомобилите се използват контролни елементи като: предпазители, релета, електронни устройства. Те работят децентрализирано. При новите автомобили функциите на релетата и превключвателите се изпълняват от електронни контролни устройства. Например на блока за управление на бордови компютър са зададени следните функции:

  • контролира консумацията на електрическа енергия,
  • следи напрежението на клемите на акумулаторната батерия и при необходимост увеличава оборотите на двигателя на празен ход,
  • регулира натоварването при прекъсване на връзката между отделните потребители,
  • управлява осветителната система, чистачките на предното стъкло, отоплението на задното стъкло и др.

Връзката между отделните елементи на електрическата система се осъществява от проводници и контактни кабелни накрайници.

Проводниците са групирани по консуматори, бандажирани във винилов шлаух или в текстилна оплетка за предпазване от влага, прах и масло. В бордовата мрежа на автомобила, в допълнение към традиционните електрически кабели, се използват мултиплекс системи - информационна шина, осигуряваща свързването на електронните управляващи устройства едно към друго и предаване на управляващи сигнали в цифров вид. Това намалява количеството кабели в автомобила.

Неизправности на електроборудването в автомобила

Най-често се повреждат акумулаторите. Износват се и четки за стартер и генератора, релето на стартера. Случва се и крушки да изгорят, бобината да дефектира, предпазител да изгори, запалителна свещ да излезе от строя и др.

При наличието на бордови компютър е необходима проверка на системите, за да се открие неизправността. Това се извършва в специализирани сервизи със специален софтуер. Възможно е при пътнотранспортно произшествие да са ви необходими и фарове, мигачи и други резервни части.

Всичко това ще намерите в нашия сайт или в магазините ни.

Публикувано на: г.


Електрическа система на автомобила

Вашите коментари

Няма въведени коментари коментари.

Популярни категории