Защо пулсира спирачният педал?

Arc_best-brake-rotors-1280x720-jpg_articleId_69-1.jpg

Основната причина е в изкривен спирачен диск на дискови спирачки, но има и други причини, които могат да предизвикат пулсации в спирачния педал. Както и не всеки изкривен спирачен диск предизвиква вибрации в педала.

Когато дискът е изкривен, то високите места връщат буталата на спирачното цилиндърче, което се предава директно на спирачния педал. Ако втулките на окачването са износени вибрации се предават и на волана.

Защо се изкривява спирачният диск?

Причините могат да са няколко:

 • Неравномерно нагряване или охлаждане - класически пример е преминаването през локва в сухо време с горещи спирачни дискове или паркиране на автомобила след интензивно използване на спирачките например при теглене на товар в хълмист терен.
 • Неправилен монтаж - съвременните спирачни дискове се правят по-тънки с цел по-добро охлаждане и олекотяване на конструкцията. Това ги прави по-лесно податливи на изкривяване от топлината и неправилния въртящ момент на затягане на гайката на ухото.

  Повечето автомобили с предно предаване имат чугунени спирални спирачни дискове, които се закрепват с централната секция към главината на колелото. Затягането се извършва с определен въртящ момент, посочен от производителите. Когато това не е спазено се получава изкривяване на спирачния диск.

  Ако гайките са прекалено затегнати или затегнати с различно усилие, то напрежението е неравномерно. В процеса на експлоатация това изкривява диска, но повърхността на ротора остава равна.

  Изкривяването е по отношение на равнината на въртене, което води до преместване на ротора спрямо накладките и пулсация върху спирачния педал. За да се избегне този проблем гайките на ухото се затягат в правилната последователност с динамометричен ключ.

Опасна ли е пулсацията на спирачния педал?

Когато се усеща леко, то това е просто досадно. Но и леката пулсация оказва влияние на работата на ABS и може да увеличи спирачния път при внезапно спиране.

Така в екстремни случаи или при малко сцепление неравномерното спиране, причинено от пулсацията в педала може да направи автомобила трудно управляем. Затова е важно причините за тези симптоми да се отстраняват навреме.

Как пулсират спирачките?

Пулсиращите спирачки могат да се усетят като разтърсване във волана, пулсиране в спирачен педал или вибрация на седалката при спиране.

 • При пулсация в спирачния педал когато е натиснат и спирачките са горещи говори за повреден спирачен диск.
 • Вибрации във волана са признак за неизправност в предни спирачни дискове.
 • Разклащане на седалката е симптом за неизправност на задните спирачки.

Възможни други неизправности в спирачните дискове

Освен изкривяването на спирачния диск, често причината за повредата му може да е в:

 • Наличието на прегрети участъци от диска или така наречените "горещи точки". Това са набраздени участъци, които създават триене, а то предизвиква пулсацията на спирачката. Това обикновено се причинява от заседнало бутало на спирачен цилиндър, залепнал плъзгач или залепваща спирачна накладка.
 • Спирачни дискове с малки пунктирани изкопи по целия ротор. Получават се при продължителен престои на автомобила, при което се натрупва влага върху спирачните дискове, която се просмуква от порестия материал. Това създава корозия, която разяжда дисковете и образува вдлъбнатини.
 • Издълбани дискове - наблюдават се издълбани ивици при контакт на метал с метал. Получават се при каране с износени накладки, но е възможна появата им и при заседнало бутало, плъзгач или задръстени накладки (nakladki).

Други причини за пулсиращи спирачки

Възможно е повредата в спирачните дискове да е предизвикана от други неизправни части по спирачната система като:

 • Повреден спирачен маркуч - той може да се скъса или изкриви и да доведе до сериозни проблеми със спирането.
 • Повреден спирачен цилиндър - заседнало или повредено бутало може да остави спирачните накладки в постоянен контакт със спирачния диск, което може да предизвика пулсация в спирачния педал, но и да износи преждевременно спирачния диск и спирачните накладки.
 • Блокирали плъзгачи на спирачния диск - плъзгачите на всеки спирачен апарат трябва да са смазани и да се движат свободно. При заседнал плъзгач на спирачен супорт, спирачните накладки могат да се износят и да повредят спирачния диск.
 • Заседнали спирачни накладки - те трябва да се движат свободно в супорт спирачен апарат. При затруднено придвижване е възможно неравномерно притискане върху спирачния диск и пулсиране на спирачките при натискане.

Кога се сменят спирачни дискове?

Добре при всяка пулсация на спирачния педал или отклонение от нормалното спиране на автомобила да се направи диагностика и преглед на спирачната система и при износване, надраскване, изкривяване или други повреди по спирачния диск той да се подмени.

В някои случаи, когато надраскването или кривината е малка е възможно изправяне на спирачни дискове или престъргване на спирачни дискове. Когато се налага смяна, то винаги се сменят комплект спирачни дискове и накладки.

Къде да закупите качествени спирачни дискове и накладки?

В Авто Бим БГ ви предлагаме качествени спирачни дискове и накладки на разумни цени с доказан произход, както и всички останали авточасти по спирачната система като: спирачни цилиндри, спирачни маркучи, спирачна течност и други.

При проявяване на симптоми за неизправност в спирачните дискове те трябва да бъдат заменени. Независимо от причините за износване на спирачните дискове, те трябва да се сменят в комплект със спирачните накладки. Това ще гарантира сигурно спиране и безопасно шофиране на вашия автомобил.

Публикувано на: г.


Защо пулсира спирачният педал?

Вашите коментари

Няма въведени коментари коментари.

Популярни категории